Hyppää pääsisältöön

Oululainen nuorten tieto- ja neuvontatyö täyttää 30 vuotta

Tuula Enbuska

tietopalveluohjaaja,

Byströmin Ohjaamon tieto- ja neuvontapalvelu, Oulun kaupunki

Kuvaus

Oululainen nuorten tieto- ja neuvontatyö juhlii tänä vuonna 30-vuotista taivaltaan. Nyt muistellaan menneitä, mutta katse on suunnattu tulevaisuuteen.
Kolme hymyilevää ihmistä seisovat vierekkäin kahden rakennuksen välissä ulkona. Tuula Enbuska, Reetta Vähä ja Liisa Kurtti.

Sisältö

Juuret historiassa

Oululaisen nuorten tieto- ja neuvontatyön juuret ovat kansainvälisessä nuorisovuodessa 1985. Tuolloin starttasi nuorisotiedotustoiminta nuorisokahvilan yhteyteen. Toiminta oli alkuvuosina vielä melko suppeaa.

Nuorisotiedotuspiste Nappi avattiin Oulun keskustaan 20.9.1993. Nuorten tieto- ja neuvontapalvelu tunnettiin vuosien varrella useammalla eri nimellä. Sittemmin palvelu tunnettiin pitkään Nuorten tieto- ja neuvontakeskus Nappina. 

Vanha keltainen rakennus, jonka oven edessä seisoo henkilö, jolla kädet farkkujen taskussa. Ovessa näkyy aukioloaikoja ja lukee "Nuorten tiedotuspiste Nappi".
Nykyään ”Nappi-talossa” Hallituskadulla toimii taidegalleria.

 

Vasemmalla istuu oranssitukkainen silmälasipäinen henkilö lehti käsissään. Häntä katsoo kaksi nuorta, jotka seisovat kuvan oikealla puolella. Seinustalla kirjahyllyjä, jotka täynnä valkoisia ja punaisia kansioita.
Napin ensimmäiset työntekijät olivat Jaana Fedotoff (kuvassa nuorten kanssa 1990-luvulla) ja Tarja Molander. 

 

Helmikuussa 2000 Nuorten tieto- ja neuvontakeskus Napissa avattiin Nettihuone, jossa oli kuusi tietokonetta nuorten käytettävissä maksutta. Neppi-hankkeen (2001–2003) myötä avattiin alueelliset nuorten tieto- ja neuvontapisteet Kaijonharjuun ja Kaukovainiolle sekä käynnistettiin oma NettiNappi.fi-verkkopalvelu vuonna 2002. 

Kohti Byströmin Ohjaamoa

Kun Byströmin nuorten palvelut näki päivänvalon syksyllä 2011, oli Byströmin taloon vuonna 2007 muuttanut Nuorten tieto- ja neuvontakeskus Nappi - sen sykkivä sydän. Napin toimintaa on kehitetty useiden hankkeiden avulla, ja Napin palvelut ovat olleet keskeinen osa Byströmin nuorten palveluiden toimintaa. Byströmin nuorten palvelut siirtyi käyttämään Ohjaamo-nimeä vuonna 2019. 

Sisätiloissa ikkunoiden edustalla neljä hymyilevää nuorta, joilla käsissään USE-IT OULU -karttoja, joissa harmaa kansi, jossa piirroshahmo juo lasista.
Vuonna 2018 julkaistiin ensimmäinen USE-IT Oulu -kartta. Nappi mahdollisti ja tuki nuorten työtä. Kuvassa ylhäältä Nina Juustila, Saana Rauvala, Riku Kovalainen ja Moona Komulainen.

 

NettiNappi.fi-verkkopalvelu sulautui kehittämistyön tuloksena osaksi NuortenOulu.fi-verkkopalvelua vuonna 2021. Samalla luovuttiin myös Nuorten tieto- ja neuvontakeskus Nappi -nimestä. Nyt olemme Byströmin Ohjaamon nuorten tieto- ja neuvontapalvelu.

Byströmin Ohjaamon nuorten tieto- ja neuvontapalvelu

Oululaisen nuorten tieto- ja neuvontatyön historia on polveileva ja kertoo palvelun jatkuvasta kehittämisestä vastaamaan nuorten tiedontarpeiden muutoksiin ajassa. Vaikka nuorten tiedontarpeiden aiheet, kuten asuminen, koulutus ja vapaa-aika, ovat pysyneet samoina vuosikymmeniä, tieto muuttuu. Samoin kanavat, joita pitkin tieto on kaikkien nuorten saavutettavissa. 

Pöydällä pöytäständejä, kirjoja, esitteitä ja lippuja Pride-teemaan liittyen. Ylätasolla ständi "Hyvää Pride-viikkoa 31.7.-6.8.2023".
Perinteinen sign posting on tänäkin päivänä yksi nuorten tieto- ja neuvontatyön menetelmistä. 

 

Nyt 30 vuotta myöhemmin nuoret, nuorten läheiset ja nuorten kanssa töitä tekevät ammattilaiset saavat Byströmin Ohjaamon nuorten tieto- ja neuvontapalvelusta edelleen ajantasaista, ammatillista ja monikanavaista tietoa, neuvontaa ja ohjausta. Nyt juhlitaan ja työ jatkuu!

Nuorten tieto- ja neuvontatyö

Nuorten tieto- ja neuvontatyö on ennaltaehkäisevää nuorisotyötä, joka tavoitteellisena peruspalveluna tarjoaa ammattitaitoista tietoa, ohjausta ja neuvontaa erilaisissa nuorten elämään liittyvissä kysymyksissä ja tilanteissa. Työmuodolla tuetaan nuorten kasvua, itsenäistymistä ja hyvinvointia ja se on tunnustettu osaksi nuorisotyötä useimmissa Euroopan maissa.

Nuorten tieto- ja neuvontapalveluita tuottavat kunnat ja järjestöt. Nuorten lisäksi palveluiden kohderyhminä ovat nuorten läheiset ja nuorten parissa toimivat. Palveluiden tavoitteena on mahdollistaa nuorelle monipuolinen ja kattava tieto yhdestä palvelupaikasta.

Lähteet: 

Pysy ajan tasalla Koordinaatin osaamiskeskuskuulumisista

Tilaa uutiskirje!