Hyppää pääsisältöön

Neurobase auttaa digipelaamisen ja somen käytön hallinnassa – Uusi sivusto neurokirjon näkökulmasta 

Hanne Pöllänen

asiantuntija,

Pelituki

Kuvaus

Kun ovet paukkuvat tai arjen askareet jäävät tekemättä, onko ongelman aiheuttajana digipeli vai adhd? Vai voiko pelaaminen jopa auttaa nepsyoireiden hallinnassa? Mitä nuori voi itse tehdä, jos huomaa sosiaalisen median käytössä addiktoitumista? Näihin ja muihin kysymyksiin vastaa Neurobase – sivusto, joka tarjoaa tietoa ja tukea neurokirjon kohderyhmälle sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille.
Neurobasen logo, jossa piirretty peliohjain ja puhelin. Teksti: Sivusto neurokirjon nuorille ja nuorille aikuisille digipelaamisen ja somen käytön hallintaan.

Sisältö

Pelaaminen ja sosiaalisen median (somen) käyttö kiinnostavat niin nuoria kuin aikuisia. Monilla meistä on jo kokemusta siitäkin, miten some ja pelit voivat “koukuttaa”. Nykymaailma haastaa keskittymistä, mutta neurokirjon lapsella tai nuorella uppoutuminen erilaisten medioiden pariin voi olla voimakkaampaa kuin muilla. 

Pelaamisen ja somen käytön hallinnan ja rajaamisen haasteet synnyttivät tarpeen Pelituen, ADHD-liiton ja Autismiliiton yhteistyölle. Riskitekijöistä huolimatta pelaaminen on monille hyvä harrastus, ja somen käytössä on tärkeää nähdä niin hyvät kuin huonot puolet. Tästä näkökulmasta tuotettiin Neurobase-sivusto, joka avattiin Pelitukifoorumissa 11.10.2023. 

Mikä on Neurobase?  

Neurobase auttaa hahmottamaan ja tunnistamaan, milloin digipelaaminen ja somen käyttö on ongelmallista. Sivusto esittelee monipuolisesti, niin teksti-, ääni- kuin videomuodossa sitä, miten neurokirjon piirteet vaikuttavat pelaamiseen ja somen käyttöön. Sivustolla vierailija voi löytää nopeasti perustietoa siitä, mitä peli- ja nettihaitoilla tarkoitetaan, mitä on adhd, entä autismikirjo, ja mikä digipeleissä ja somessa koukuttaa. 

Sivuston Vinkkipankki esittelee valikoiman käytännöllisiä ohjeita, joiden avulla jokainen voi harjoitella ja lisätä digipelaamisen ja somen käytön hallintaa. Vinkkipankista voi poimia vaikka joka viikolle uuden idean peli- ja nettihaittojen vähentämiseksi esimerkiksi apuvälineiden, läheisten ja teknologian avulla. Jos itsesäätely ja oman toiminnan ohjaus on haasteellista, nuori tarvitsee ohjeiden lisäksi myös aikuisen tukea. Myös vertaistuesta voi olla paljon apua. 

Neurokirjo, pelaaminen ja some herättävät usein keskustelua ADHD-liiton ADHOODS-virtuaaliheimo-hankeen toiminnassa. Hankkeen Discord-palvelimella nuoret nostivat esiin kysymyksiä, kuten mitä tehdä, jos pelaamiseen hyperfokusoituu? Mistä voi saada apua someahdistukseen? 

Usein kysytyt kysymykset -palsta tarjoaa vastauksia. Neurobase-sivustolla kysymyksiin vastaavat työryhmän asiantuntijoiden ja vertaistoimijoiden lisäksi Lääkäri Atte (Virolainen), joka laati videovastaukset edellä mainittuihin nuorten kysymyksiin. Sivustolla vierailija voi myös lähettää omaa mieltä painavan kysymyksen työryhmälle. 

Kenelle Neurobase on tarkoitettu? 

Sivuston pääkohderyhmä on 16–29-vuotiaat nuoret ja nuoret aikuiset, joiden elämässä pelaamisen ja somen käytön haittoja ilmenee. ADHD-liiton ja Autismiliiton vertaistoimijoiden aktiivisuudella on suuri merkitys Neurobase-sivuston toteutuksessa. Nuoret ovat muun muassa osallistuneet kyselyihin, tuottaneet vastauksia UKK-palstalle ja tuoneet vertaisnäkökulmaa ja -tukea esille.  

Neurobasen yhtenä tavoitteena on tiedon tuottamisen ja kokemusten esille nostamisen kautta neurovähemmistöjen asioiden edistäminen. Sama tavoite on myös ADHD-podilla, jonka tuottajien Ringa Aarimon ja Reetta Winstenin kanssa yhteistyössä tehtiin “Pelaaminen ja some” -podcast-jakso. Podcast on upotettu Neurobase-sivustolle, josta on luettavissa myös vertaistarinoita.   

Sivustoon kannattaa tutustua riippumatta siitä, kuuluuko itse varsinaiseen kohderyhmään. Nuorten parissa työskentelevien ammattilaisten käyttöön Neurobase on verkkopohjainen sekä monimuotoinen materiaali, jonka avulla pelaamisen ja somen käytön teemoja voi ottaa keskusteluun nuorten kanssa.  

Hanne Pöllänen, asiantuntija, Pelituki 

Työryhmä: Pelituki, ADHD-liitto, Autismiliitto

Pysy ajan tasalla Koordinaatin osaamiskeskuskuulumisista

Tilaa uutiskirje!