Hyppää pääsisältöön

Greening Youth Information Services -opas saatavilla nyt myös suomeksi

Kuvaus

ERYICAn ja Eurodeskin tuottamasta julkaisusta Greening Youth Information Services on julkaistu nyt myös Koordinaatin toimittamana suomenkielinen versio “Kohti vihreämpiä nuorten tieto- ja neuvontapalveluja”. Oppaassa tarkastellaan nuorten tieto- ja neuvontatyön roolia ilmastonmuutoksessa ja annetaan konkreettisia esimerkkejä hyvistä käytännöistä ilmastoystävällisten nuorten tieto- ja neuvontatyön palveluiden suunnittelussa ja tarjoamisessa. Oppaasta on saatavilla nyt kuusi eri kieliversioita.
Kaksi hymyilevää naishenkilöä avonaisissa raidallisissa kauluspaidoissa. Jaana Fedotoff ja Riina Papinaho.

Sisältö

Kohti vihreämpiä nuorten tieto- ja neuvontapalveluja -oppaan tavoitteena on lisätä palveluntarjoajien ja päättäjien tietoisuutta ilmastoystävällisten nuorten tieto- ja neuvontatyön palveluiden tuottamisesta.  Eurooppalainen nuorten tieto- ja neuvontatyön kattojärjestö (ERYICA) ja eurooppalainen nuorisotiedotusverkosto Eurodesk ovat tuottaneet oppaan yhteistyössä muutama vuosi sitten. Jaana Fedotoff ja Riina Papinaho ovat toimittaneet maaliskuussa 2024 valmistuneen suomenkielisen version oppaasta.

Oppaan luvussa 1 tarkastellaan nuorten tieto- ja neuvontapalveluiden ja ympäristön kestävyyden tehtävää, laajuutta ja suhdetta. Luvussa tarkastellaan nuorten tieto- ja neuvontapalveluiden toimintaa kolmen painopisteen kautta:  

  • Vahvistetaan media- ja informaatiolukutaitoa ilmastonmuutosta koskevassa kerronnassa – Vihreä MIL  
  • Aktiivisen kansalaisuuden ja ympäristön kestävyyden edistäminen  
  • Ympäristön kestävyyden ja viherryttämiskäytäntöjen edistäminen  

Jokaisen luvun jälkeen löytyy esimerkkejä nuorten tieto- ja neuvontatyöstä, nuorisojärjestöiltä ja muilta sidosryhmiltä.

Luvussa 2 on tarjolla vinkkejä ja oivalluksia kestävän kehityksen ja ilmastonmuutoksen hidastamisen strategian toteuttamiseksi nuorten tieto- ja neuvontapalveluissa. Sisältö tarjoaa tietoa vihreän strategian suunnittelulle ja korostaa osallistavien prosessien merkitystä. Luvussa käsitellään myös ympäristöystävällisiä toimitiloja, energiankulutusta ja digitaalista jalanjälkeä, vihreämpiä tapahtumia ja kokouksia sekä ekologisempia julkaisuja.

Luvussa 3 keskitytään poliittisiin suosituksiin ja korostetaan laadukkaan nuorten tieto- ja neuvontatyön merkitystä kaikille sekä osallistavaa lähestymistapaa nuorten tieto- ja neuvontatyössä ja kestävän kehityksen ja ilmastonmuutoksen hidastamiseen,

Luvussa 4 esitellään "työkalupakki", joka sisältää esimerkkejä harjoituksia erilaisiin koulutustilanteisiin, joita voidaan käyttää kestävään kehitykseen ja ilmastonmuutoksen hidastamiseen liittyvien kysymysten käsittelemiseen nuorten kanssa.

Oppaan lopussa on “vihreä sanasto” julkaisussa käytetyistä käsitteistä.

Lataa opas ERYICAn verkkosivuilta! 

Pysy ajan tasalla Koordinaatin osaamiskeskuskuulumisista

Tilaa uutiskirje!