Hoppa till huvudinnehåll

Minkälaista tukea nuoret kaipaavat tieto- ja neuvontatyön ammattilaisilta kesätyönhaussa?

Hanna-Leena Hildén

kesätyöharjoittelija,

Koordinaatti

Kuvaus

Nuoret pohtivat joka vuosi samoja kysymyksiä kesätöihin liittyen. Siispä on tärkeää, että nuorisoalalla ollaan valmiina ohjaamaan nuoria asioissa, joihin he tarvitsevat tukea. Vuosittain toistuviin teemoihin tulee varautua ajoissa.
Kuvassa henkilöt osoittavat sormillaan tietokoneen näytölle.

Brödtext

Byströmin Ohjaamon palveluohjaaja Outi Söderman-Juvani työskentelee Business Oulun nuorten työllisyyspalveluiden yksikössä, jossa nuorille tarjotaan neuvontaa ja ohjausta työllistymiseen. Hän kertoo, minkälaisen avuntarpeen kanssa nuoret ottavat yhteyttä vuosittain. Koordinaatin tietopalveluohjaaja Riina Papinaho taas kertoo oman työnsä näkökulmasta sen, mitkä ovat nuorten kysytyimmät kysymykset valtakunnallisessa Nuortenelämä.fi-palvelussa liittyen työnhakuun ja miten nuorten parissa työskentelevät voivat kannustaa nuoria kesätyön haussa.

 

“Mistä lähden liikkeelle?”

Nuorille tulee usein yllätyksenä se, kuinka aikaisin työnhakuprosessiin todella tulee valmistautua. Vuoden vaihteessa on hyvä aika kannustaa nuoria päivittämään CV:t kuntoon, jotta he ovat tammikuun alusta asti valmiina työnhakuun. Helmi-maaliskuussa rekrytointi on kovassa tohinassa, kun hakemuksia tulee sisään, ne luetaan läpi ja ehdokkaat kutsutaan haastatteluihin. Tammikuusta alkaen on hyvä seurata työpaikkailmoituksia viikoittain. Jos odottaa siihen, että kevät vaihtuu kesäksi ja koulut loppuvat, on hyvin todennäköisesti jo liian myöhäistä.

Monet pohtivat sitä, mistä töitä kannattaa hakea ja mistä niitä löytää. Outi Söderman-Juvani ja Riina Papinaho ovat kummatkin pohtineet tätä työssään yhdessä nuorten kanssa. Nuori voi punnita eri mahdollisuuksia yhdessä paikallisen nuorten tieto- ja neuvontapalvelujen ammattilaisen kanssa. Toisaalta nuoret saattavat tarvita tueksi vain jonkun, joka ohjaa heidät tiedon pariin. Netistä löytyy työnhakukoneiden lisäksi valtavasti nuorille kohdennettuja sivustoja, joissa on koottuna hyödyllistä tietoa aihepiireittäin - esimerkiksi nuorten tieto- ja neuvontapalvelu Nuortenelämä.fi.

Kaupungin kesätöissä on paljon vaihtoehtoja, mutta työllistymismahdollisuuksia voi kysellä myös lähipiiristä, kuten sukulaisilta tai muilta tutuilta aikuisilta. Nuoria tulee kannustaa hakemaan työkokemusta avoimin mielin. Omaa kokemusta voi kartuttaa eri aloilta, vaikka ei tietäisikään, haluaisiko kyseistä työtä tehdä ammatikseen.

Työtä ei tarvitse osata valmiiksi, sillä perehdytys tapahtuu aina työsuhteen alussa. Motivaatiota ja intoa uuden oppimiseen sen sijaan tulisi herätellä, Söderman-Juvani toteaa.

 

Haasteena joukosta erottuminen

CV:n ja hakemuksen tekoon kaivataan inspiraatiota. Nuoret ottavat mielellään vastaan vinkkejä siitä, miten he saisivat persoonaansa näkyviin CV:hen. Hakemus, johon on panostettu, luo myös rekrytoijalle hyvän mielikuvan hakijasta.

Oulu on opiskelijakaupunki, joten nuorten työnhaussa on kilpailua. Sen vuoksi on tärkeää korostaa oman persoonallisuuden parhaita piirteitä, jotta voi erottua joukosta, toteaa Söderman-Juvani.

Papinahon mukaan työkokemuksen puuttuminen mietityttää monia nuoria. Totuushan on se, että kaikki aloittavat jostakin – jos asennetta ja motivaatiota riittää, niin vähäinen käytännön kokemus ei välttämättä ole kynnyskysymys rekrytoijille, kun on kyse nuoresta hakijasta.

Osaamista ja erilaisia taitoja voi kartuttaa muualtakin kuin töistä. Hakemuksessa ja CV:ssä kannattaakin korostaa myös esimerkiksi harrastusten kautta opittuja taitoja, joista voisi olla hyötyä. Peruskoulun TET-harjoittelutkin ovat arvokasta kokemusta työelämästä. Kun nuori valmistautuu työnhakuun, on hänen kanssaan hyvä käydä läpi kaikki ne väylät, joiden kautta hän on mahdollisesti oppinut kesätyöpaikassa tarvittavia taitoja, Papinaho kertoo.

 

Nuoret kaipaavat tukea haastatteluun valmistautumiseen

Työhaastatteluun kannattaa valmistautua hyvin. Työpaikasta ja -tehtävistä on hyvä ottaa selvää etukäteen, ja valmistella niiden pohjalta vastauksia yleisimpiin haastattelukysymyksiin. Nuoren kanssa voi myös harjoitella haastattelutilannetta, niin se tulee tutuksi. Kun kohteliaat käytöstavat pitää mielessä, ja paikalle saapuu omana parhaana versiona itsestään, kaikki sujuu varmasti hyvin.

Jännitys on normaalia. Siitä kannattaa lähteä liikkeelle, että on oma itsensä, Söderman-Juvani kehottaa.

 

Ohjaajat tekevät työtään nuoria varten

Nuorten parissa työskentelevien ohjaajien on siis hyvä olla jo talven alussa valmiita siihen, että kesätyöasiat otetaan tarpeeksi ajoissa puheeksi. Kenenkään ei tarvitse jäädä kysymystensä kanssa yksin, sillä tietopalveluohjaajat tekevät työtään nuoria varten.

"Jos kesätyöpaikka jääkin saamatta, me voimme olla nuoren tukena ja tsempata. Muistutetaan, että maailma ei kaadu siihen. Kokemus työnhaustakin on arvokas, vaikkei itse työpaikka olisikaan auennut. Voimme yhdessä nuoren kanssa kartoittaa muita vaihtoehtoja, mitä kesällä on mahdollista tehdä, kokea ja oppia", Papinaho muistuttaa.

Kokemusta tai taskurahaa voi hankkia muillakin keinoin. Kotona voi tarjota apuaan erilaisissa askareissa pientä hyvitystä vastaan ja esimerkiksi vapaaehtoistyö voi olla palkitsevaa monella tavalla. Mahdollisuuksia on monenlaisia.

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om alla våra tjänster, evenemang, utbildning och projekt.

Prenumerera nyhetsbrev!