Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomsarbete stärker ungas digitala säkerhetsfärdigheter

Kuvaus

En ungdomsarbetare kan vara en trygg vuxenperson som den unga vänder sig till efter att ha utsatts för grooming, dvs. sexuella övergrepp på nätet. Därför uppmuntrar vi ungdomsarbetare att bygga på sina färdigheter i hur man kan använda digitala medier på ett tryggt sätt. Genom det kan de bättre vägleda och stödja ungdomar.
Käsi pitelee kännykkää.

Brödtext

Vi lever exceptionella tider i Finland just nu: skolorna har övergått till distansutbildning, människor ska undvika alla större folksamlingar och medborgarna uppmanas att hålla sig hemma. I unga människors liv betyder det att de använder en hel del olika digitala tjänster.

Att chatta med vänner, spela spel och tillbringa tid i sociala medier får tiden att gå bättre och bidrar till en positiv känsla av sammanhållning i dessa tider.

Det är önskvärt att Internet är en säker och trygg plats för oss alla. Tyvärr följer inte alla användare villkoren för tjänsterna eller beter sig på ett respektfullt sätt. 

Därför uppmuntrar vi ungdomsarbetare att bygga på sina färdigheter i hur man kan använda digitala medier på ett tryggt sätt. På det sättet kan de handleda och stödja unga. Det är uppfostrarnas ansvar att instruera och lära barn och unga att skydda sig i olika digitala plattformar. 

Vi kan alla bidra till att göra nätet till ett tryggare medium för alla. Föregå med exempel, behandla andra med respekt och ta hänsyn till andra, både på nätet och i vardagen. Acceptera inte osakligt beteende utan ingrip om du upptäcker sånt.

 

Grooming – identifiera en av riskerna på nätet

Vuxna har ansvar att berätta också om vilka risker det kan finnas på Internet, utan att skrämma barnet. Att identifiera och förebygga grooming i ungdomsarbete är ett projekt där vi uppmuntrar att grooming (lockande och utnyttjande av barn och unga via sociala medier), sexuella trakasserier och våld tas upp till diskussion. Det är tyvärr ett ganska ofta förekommande fenomen i barn och ungas vardag på nätet.

Grooming betyder lockande av barn i sexuella syften. Särskilt grooming i digitala miljöer är någonting som ständigt ändrar form.

Det kan vara fråga om att efter första kontakten utveckla samtalet till mer sexuella ämnen eller en lång process där man bygger förtroende med barnet och tar reda på vad barnet är intresserat av.  Man kan till exempel be barnet att skicka bilder av sig själv eller ställa frågor eller förslag med sexuellt innehåll till barnet. Barnet kan också plötsligt få sexrelaterade videor eller bilder. 

Det kan vara svårt för en ung person att känna sina egna gränser eller försvara sina rättigheter. Ofta kan det vara så att en ung person inte är medveten om sina rättigheter eller förstår vad som har hänt, än mindre hur man bör hantera situationen. 
 

Trygghetsfärdigheter skyddar unga

Barn och unga bör läras trygghetsfärdigheter och förmåga att skydda sig själva. Man ska inte lita på alla på nätet bara utifrån det att det finns gemensamma kompisar eller kontakter i olika tjänster. Interaktionen är dessutom väldigt annorlunda online än i levande livet. Därför är det bra att lära sig identifiera riskerna och skydda sin integritet genom att till exempel se till att profilinställningarna är privata och stänga av lokaliseringsinformationen. 

Ungdomsarbetare kan stärka ungas självkänsla och självuppskattning i sitt arbete En människa som uppskattar sig själv och upplever sig accepterad, vågar också försvara sina gränser.  Utgångspunkten är naturligtvis att ens egna gränser identifieras och att man kan respektera andras gränser.

Ungdomar kan öva på dessa färdigheter och stärka sin förmåga att hantera utmanande situationer. Vad ska man göra om diskussionen eller förslagen från en online-bekant känns obekväma, konstiga eller motbjudande? Barn och unga ska lära sig att lita på sina känslor, våga säga ”Nej” och ta sig ur situationen. En person som beter sig osakligt ska rapporteras till administratören och ytterligare kontaktförsök ska blockeras. Meddelanden bör också sparas så att det vid behov är lättare att föra ärendet vidare och åtgärda det. 

 

Du ska vara en trygg vuxen 

Barn och unga ska uppmuntras att dela med sig de tråkiga sakerna som de varit med om med en trygg vuxen. En trygg och pålitlig vuxen kan vara just Du. Unga får inte lämnas ensamma med upplevelsen av grooming, sexuella trakasserier eller övergrepp.  Starka känslor av skam och skuld kan förhindra barn och unga från att prata om det som de har upplevt. Du kan sänka tröskeln genom att föra det på tal. 

Och kom ihåg att tacka för förtroendet om det är just du som barnet anförtror sig åt. Underskatta eller fördöm inte det som barnet har upplevt. Var inte heller förskräckt över det du hör.  Visa hjälp och stöd, och ta saken vid behov vidare till polisen. Understryk att ett barn eller en ung som utsatts för sexuella trakasserier eller våld aldrig är skyldig till händelsen.

Visa intresse för hur barnet har det. Vänner är ett viktigt skyddsnät för unga, men det måste också finnas pålitliga vuxna som man kan vända sig till och prata om svåra och otäcka saker. 

Vi har sammanställt mycket information om dessa ämnen på Koordinaattis webbplats. Onlinematerial kan också användas för självstudier.

Här är några exempel:

Opiskele itsenäisesti – Verkkomateriaalit groomingin ennaltaehkäisyyn nuorisotyössä

Materiaalivinkkejä turvallisempaan netinkäyttöön

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om alla våra tjänster, evenemang, utbildning och projekt.

Prenumerera nyhetsbrev!