Keskipisteessä

Mitä kuuluu kentälle? Nuorten tieto- ja neuvontapalvelut
ympäri Suomen kertovat.

Sisäpiirin tietoa Oulun USE-IT-projektista

Mitä syntyy, kun joukko oululaisia nuoria laittaa viisaat päänsä yhteen yhteisen tavoitteen hyväksi? No upean kartan lisäksi ainakin runsaasti ikimuistoisia hetkiä, naurun remakkaa, uusia tuttavuuksia ja paljon leivänmurusia ja tyhjentyneitä kahvimukeja. Kaiken tämän ja paljon muuta mahdollisti USE-IT-karttaprojekti!

Oulun USE-IT-kartan työstäminen saatiin kunnolla käyntiin tammikuussa 2017 pidetyllä leirillä, jolloin päästiin ensimmäistä kertaa toden teolla paneutumaan projektiin pidemmäksi aikaa ja myös tutustumaan toisiimme ryhmässä. Tunnelma oli kuin leirikoulussa: patjoilla lattialla nukkuen, ruokaa mussuttaen höystettynä rennolla meiningillä ja hihityksillä. Ja tehtiinhän siellä myös töitä! Leirin jälkeen kartasta oli tehty ensimmäinen luonnos, tekstejä oli syntynyt, ajatukset viritetty ja työnjakoa tehty.

Työskentelyä on jatkettu viikoittaisissa tapaamisissa. Yleensä kokoonnutaan keskustan nuorten kahvila Bysikselle keskiviikkoisin ja sunnuntaisin tavataan kaupungilla kahvilla ns. kenttätöissä. Joka sunnuntai mennään eri paikkaan testailemaan, missä on paras meno ja herkullisin latte. Sunnuntait ovatkin usein olleet enemmän yhdessä hengailua ja rentoa ideoiden vaihtoa. Kokemuksistamme oli paljon hyötyä, kun oli aika valita lopulliset paikat karttaan. Karsintaa oli tehtävä, jotta kaikkein uniikeimmat ja USE-IT-maisimmat paikat pääsevät estradille. Tärkeää on ollut myös ylläpitää sosiaalisen median kanaviamme ja saada näkyvyyttä sekä Suomessa että muualla Euroopassa.

Projektissa mukana oleminen ei ole kenellekään meistä ollut kokopäiväistä työskentelyä. Toiset yhdistävät sen opiskeluihin, jotkut käyvät töissä tämän ohella. Toiset taas etsivät töitä ja kartuttavat kokemusta ansioluetteloon. Omasta puolestani voin sanoa, että projekti on tuonut oikean piristysruiskeen elämääni täällä Oulussa. Muutin Ouluun noin vuosi sitten enkä tuntenut paikkakunnalta kuin muutaman henkilön entuudestaan. Lähdinkin USE-IT-projektiin mukaan osittain siinä toivossa, että tutustuisin uusiin ihmisiin. Ja näin pääsi myös käymään. Projektissa työskentely on antanut minulle hienoja mahdollisuuksia verkostoitua paikallisten nuorten kanssa. Unohtamatta tietenkään meidän upeaa tiimiä!

Parasta mielestäni tässä projektissa onkin juuri eri-ikäisistä nuorista koostuva poppoo, jossa kaikilla on mahdollisuus hyödyntää omaa osaamistaan ja oppia myös muilta. Itse olen koulutukseltani muotoilija ja voin hyödyntää osaamistani hoitamalla kartan taittoon sekä ulkoasuun liittyviä tehtäviä. Samalla kuitenkin voin oppia minua taidokkaammilta sananikkareilta, miten hauskoja ja mieleenpainuvia tekstejä luodaan tai kuulla minulle uusista menomestoista paikallisilta, jotka tuntevat kaupungin kuin omat taskunsa. Minä puolestaan muualta tulleena osaan katsoa Oulua ulkopuolisen silmin, mikä auttaa hahmottamaan kaupunkia matkailijan näkökulmasta. Nuorten tieto- ja neuvontakeskus Nappi on pystynyt auttamaan meitä kaikessa missä apua olemme tarvinneet, kuten esimerkiksi rahoituksen hakemisessa.

Tekemistä riittää vielä tuleville viikoille ennen USE-IT-kartan julkaisemista. Tulevilla viikoilla tiimimme pääsee todellakin näyttämään kyntensä, kun muokkaamme kartan taittoa ja ulkoasua sekä tekstejä, piirrämme kuvitusta ja hoidamme markkinointia. Kun kartta saadaan painoon, pääsemme suunnittelemaan huikeita julkkareita, jossa kova työ saa kiitosta ja kaikkien aikojen pohjoisin ja Oulun ensimmäinen USE-IT-kartta syntyy.

Eikä homma vielä siihen lopu, vaikka suurin osa työstä onkin pian takanapäin. USE-IT-kartta on yhden vuoden voimassa, jonka aikana kartan markkinointi jatkuu aktiivisesti. Tavoitteenamme on saada mahdollisimman moni nuori matkailija valitsemaan Oulu matkakohteekseen. Suunnitelmissa on osallistua erilaisiin tapahtumiin ja tuoda kartan avulla myös paikallisia nuoria yhteen.

Toivottavasti kartalle saadaan jatkoa vanhojen konkarien opastuksella ja uusien tekijöiden tarmolla! Koska olemme tekemässä Oulun ensimmäistä USE-IT-karttaa, olemme saaneet olla hankkeen tienraivaajia täällä pohjolassa. Paljon on syntynyt kuin itsestään, mutta monia asioita tekisi varmasti nyt toisin. Toivottavasti meillä on mahdollisuus jakaa kokemuksiamme tulevien vuosien USE-IT-karttojen tekijöiden kanssa. Vielä muutama viikko ahkerasti hommia ja kaikki pääsevät ihailemaan Oulun karttaa!

Tourist info for young people: made by locals, no-nonsense and up-to-date. Aivan mahtavaa työskennellä tällaisen projektin parissa!

Hanna

Kuvat ja teksti: Hanna-Mari Koponen. Hanna-Mari on mukana nuorten ryhmässä, joka tuottaa USE-IT-kartan Oulusta (Hanna-Mari ensimmäisessä kuvassa vasemmalla).

Eurooppalainen USE-IT-verkosto tuottaa turisti-infoa nuorille matkailijoille esimerkiksi karttojen muodossa. Suomessa on julkaistu kartta Helsingistä joitakin vuosia sitten, parhaillaan on tekeillä kartta Oulussa matkaileville nuorille. Jos kartan tai vaikka mobiilisovelluksen tekeminen omasta kotikaupungista kiinnostaa, voit kysyä vinkkejä Koordinaatista. Koordinaatti on USE-IT-verkoston jäsen.