Keskipisteessä

Mitä kuuluu kentälle? Nuorten tieto- ja neuvontapalvelut
ympäri Suomen kertovat.

Oulun seudun nuorten tapaaminen Kokkolassa

Perjantaina 6. marraskuuta lähdimme 25 nuoren joukolla Kokkolan Villa Elbaan. Retki oli tapaaminen, joka liittyy Oulun seudun ja Oulunkaaren nuorten tieto- ja neuvontatyöverkoston toimintaan. Verkoston tarkoituksena on kehittää alueen omaa toimintamallia sille, miten nuoret voivat olla mukana alueellisessa nuorten tieto- ja neuvontatyössä sekä nuorille suunnattujen palvelujen kehittämisessä ja arvioinnissa.

Nuorten tieto- ja neuvontatyön alueelliseen verkostoon kuuluu 12 kuntaa Oulun seudulta ja Oulunkaarelta. Toimintaa vuonna 2015 koordinoi Oulun seudun ja Kainuun nuorten tieto- ja neuvontatyön aluekoordinointi ja se linkittyy alueellisen nuorten tieto- ja neuvontatyön verkkopalvelu Seutunapin kehittämistyöhön. Kokkolan tapaaminen oli neljäs kerta kun kokoonnuimme tämän teeman tiimoilta yhteen.

Matka alkoi siis yhteisellä bussimatkalla Oulusta Kokkolaan. Saavuimme Kokkolan nuorisokeskus Villa Elbaan noin kahden aikoihin. Aluksi söimme ja jakaannuimme huoneisiin. Sen jälkeen meillä oli tarkoitus olla koulutus liittyen nuorten arviointimalliin, mutta sairastapauksen takia se jäi välistä. Korvasimme sen tutustumalla hiukan toisiimme, jonka jälkeen pidimme World Cafe -tuokion.

World Cafen ideana oli vastata ryhmissä neljään kysymykseen, miten voisimme kansainvälistää tätä toimintaa. Kysymyksiä olivat mm. mitä voimme viedä/tarjota maailmalle, mitä ulkomailta voidaan tuoda meille ja minkä maan kanssa tätä kansainvälisyyttä voisi harjoittaa. Maita mietittiin Ruotsista Madagaskariin ja tuliaisia ulkomaille ehdotettiin ruisleivästä luonnonläheisyyteen. Kolmesta ideasta palkkana oli ryhmän päätettävissä jotain pientä hyvää naposteltavaa, mikä motivoi keksimään vastauksia kysymyksiin. Moni näytti olevan kiinnostunut kansainvälistämään nuorten toimintaa yhdessä.

Ruokailun jälkeen meille annettiin tehtäväksi tehdä jonkinlainen kuva/kuvasarja/mainos, jolla mainostetaan Nuortenelämä.fi–sivustoa. Suosituimmaksi valinnaksi osoittautuivat meemit, joiden aiheina oli mm. alkoholin käyttö, seksuaalisuus ja tavallisia nuorten elämään liittyviä ongelmia. Tämän tehtävän ohella meillä ei ollut mitään muuta määrättyä tehtävää, joten vietimme aikaa tutustuen toisiimme ja kuluttaen aikaa parhaamme mukaan. Illan myötä majoituimme huoneisiimme ja valmistauduimme seuraavaan päivään pitkillä yöunilla.

Lauantaina aamupalan jälkeen jakaannuimme kolmeen ryhmään, joissa tutustuimme korikiipeilyyn ja geokätköilyyn. Kolmantena tehtävänä oli suunnitella nimi sivustolle, jossa nuoret voisivat käydä löytääkseen vastauksia nuorten elämään liittyviin ongelmiin. Keksiminen oli yllättävän vaikeaa siihen nähden, että piti vain keksiä nimi.

Kun olimme kaikki saaneet kokeilla aktiviteetteja ja keksiä nimeä sivulle, valmistauduimme lähtöön takaisin Ouluun. Monet olivat väsyneitä ja nukkuivatkin linja-autossa, ja toiset taas keskustelivat keskenään. Olimme Oulussa viiden jälkeen, jolloin erosimme toisten kuntien nuorista ja matkustimme kotiin oman kunnan nuorien kanssa.

Omasta mielestäni matka oli erittäin onnistunut. Erityisesti minua miellyttivät loistava seura ja Villa Elban kaunis ympäristö. Korikiipeily ja geokätköily olivat minulle uusia tuttavuuksia, joihin oli mukava tutustua. Myös se, että nuorten toimintaa voisi kansainvälistää, oli minulle mieleinen idea, johon toivon saatavan tuulta siipien alle. Matka oli kaiken kaikkiaan todella hyvä ja toivon pääseväni osallistumaan useamminkin tällaisiin retkiin.