Hyppää pääsisältöön

Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto tarjoaa tieto- ja neuvontapalvelua saamelaisnuorille

Elli-Marja Hetta

nuorisosihteeri,

Saamelaiskäräjät

Kuvaus

Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto on kehittänyt saamenkielistä tieto- ja neuvontapalvelua DigiÁrran-hankkeessa vuosina 2017-2020. Palvelun kautta pyritään tavoittamaan saamelaisnuoret laajasti ympäri Suomen. Vuodesta 2021 lähtien nuorisoneuvosto vakiinnuttaa saamenkielisen tieto- ja neuvontatoiminnan osaksi perustoimintaansa.
Saamelaisnuoria kansallispuvuissaan hyppäämässä yhtäaikaa ilmaan.

Sisältö

Saamelaisnuorille suunnattu tieto- ja neuvontasivusto Nuor.fi avattiin lokakuussa 2019. Sivuston kautta saamelaisnuorille tarjotaan mahdollisuus tietoon omalla äidinkielellä ja sisältöjä sivustolle tuotetaankin kolmella saamen kielellä ja suomeksi. Sivujen teema on yhteisöllisyys ja sivusto on suunnattu kaikille saamelaisnuorille ympäri Suomen.  

Saamenkielinen ja saamelaisnuorille suunnattu nuorten tieto- ja neuvontapalvelu on aiemmin puuttunut täysin.  Sivuilta löytyy muun muassa tietoa nuorisoneuvostosta ja sen toiminnasta, saamelaisnuorten tieto- ja neuvontapalveluita sekä saamenkielinen ryhmächat. Lisäksi sivustolle käännetään ja tuotetaan muun muassa seksuaali- ja mielenterveyteen ja saamelaisten oikeuksiin liittyvää tietoa kolmella saamen kielellä. Tarkoituksena on myös koota yhteen paikkaan tietoja alkuperäiskansojen oikeuksien kehityskulusta sekä osallistumismahdollisuuksista. 

Yhteistyökumppaneita sivustolle etsitään säännöllisesti. Näin jo valmiita nuorille suunnattuja materiaaleja voidaan hyödyntää sivustolla ja tuottaa sisältöä sivuille käännösten muodossa. Nuorisoneuvosto julkaisi esimerkiksi Väestöliiton tuottaman seksuaalisuuden sanakirjan kolmella saamen kielellä. Sivustolle on tulossa myös SETA:n sateenkaarisanaston saamenkieliset versiot. Yhteistyötä tehdään myös MLL:n Nuortennetin kanssa ja pian saamelaisnuoret pääsevät tekemään Nuortennetin tuottamia nettitestejä omalla äidinkielellään.  

Saamelaisnuoret osallistuvat toiminnan kehittämiseen ja näin pyritään käyttäjälähtöiseen palveluun. Saamelaisnuorten osallisuutta ja identiteettiä vahvistetaan esimerkiksi Sinun yhteisö -sivuston kautta, jossa tuodaan esille alkuperäiskansanuorten elämää ja kokemusmaailmaa. Palvelun ja sivuston kautta pyritään tavoittamaan saamelaisnuoret laajasti ja sivustoa kehitetään jatkuvasti.  

Tutustu saamenkieliseen tieto- ja neuvontasivustoon tarkemmin.  

Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston tehtävänä on edistää saamelaisnuorten kielellisiä ja kulttuurisia oikeuksia sekä vahvistaa saamelaisnuorten identiteettiä nuorisotyön kautta. Lisäksi nuorisoneuvosto valmistelee ne saamelaiskäräjien esitykset, aloitteet, lausunnot ja muut kannanotot, jotka koskevat saamelaisnuoria. 

Nuorisoneuvosto on kehittänyt saamenkielisen tieto- ja neuvontapalvelua DigiÁrran -hankkeella vuosien 2017-2020 aikana.  Vuodesta 2021 lähtien nuorisoneuvosto vakiinnuttaa saamenkielisen tieto- ja neuvontatoiminnan osaksi perustoimintaansa. Nuorisoneuvosto haluaa taata kaikille saamelaisnuorille yhdenvertaisen mahdollisuuden tieto- ja neuvontapalveluihin sekä tukea nuorten itsenäistymistä, yhteiskunnallista vastuullisuutta ja elämänhallintaa tarjoamalla tietoa, neuvontaa ja ohjausta saamen kielillä. 

Jaa artikkeli

Tilaa uutiskirjeitämme

Pysy ajan tasalla Koordinaatin kuulumisista, tapahtumista, koulutuksista sekä hankkeista.

Tilaa uutiskirje!