Hyppää pääsisältöön

Kohtaamisen periaatteet pätevät verkossakin

Pauliina Kotiranta

Ohjausalan opiskelija,

Jyväskylän yliopisto

Kuvaus

Pauliina Kotiranta tuli Koordinaattiin suorittamaan ohjausalan harjoitteluaan huhtikuun alussa. Vaikka koko harjoittelu on vallitsevan koronatilanteen vuoksi tehty etänä, on hän viihtynyt hyvin. Tässä Puheenvuoro-artikkelissa Kotiranta kertoo harjoittelukokemuksistaan Nuortenelämä.fi-verkkopalvelun parissa.
Kuvituskuva artikkeliin, jossa on nainen huppari päällä. Hupparin selässä tekstiä.

Sisältö

Täällä kirjoittelee Pauliina, ohjausalan opiskelija Jyväskylän yliopistosta. Suoritan parhaillaan opintoihini kuuluvaa harjoittelua Koordinaatin ylläpitämässä Nuortenelämä.fi-verkkopalvelussa ja tässä kirjoituksessa jaan teille ajatuksiani harjoittelusta.

Tutustuin Nuortenelämä.fi-palveluun ensimmäistä kertaa opintoihini kuuluvan verkko-ohjauskurssin yhteydessä ja mielenkiintoni heräsi. Harjoittelun aikana olen perehtynyt Koordinaatin toimintaan, Nuortenelämä.fi-verkkopalveluun sekä erilaisiin materiaaleihin, jotka liittyvät verkko-ohjaukseen sekä nuorten tieto- ja neuvontatyöhön. Tärkeimpänä tavoitteenani on ollut saada käytännön kokemusta verkkoneuvonnasta ja -ohjauksesta.

Olen toiminut chat-ohjaajana sekä Nuortenelämä.fi-kanavalla että saman palvelun Työelämä ja koulutus -kanavalla. Lisäksi olen vastannut nuorten kysymyksiin Kysyttävää-palstalla, ensisijaisesti koulutukseen ja työelämään liittyvissä aiheissa. Itseäni kiinnostaa erityisesti nuorten tulevaisuuden suunnitelmat ja heidän tukemisensa matkalla kohti omaa suuntaa.

Monelle nuorelle tulevaisuuden pohtiminen on stressaavaa ja se voi aiheuttaa ahdistustakin. Tulevaisuus mietityttää nuoria myös harjoittelukokemukseni perusteella ja on ollut hienoa olla tukemassa nuoria tässä isossa kysymyksessä. Kaikilla nuorilla ei ole läheisiä, joiden kanssa tulevaisuuden suunnitelmista tai muista huolista voisi keskustella. Monilla kynnys opinto-ohjaajan tai muun ammattilaisen luokse menemiseen voi olla liian korkea. Siksi on tärkeää, että tällaisia Nuortenelämä.fin kaltaisia matalankynnyksen verkko-ohjauspalveluja on saatavilla nyt ja tulevaisuudessa.

Harjoittelu Koordinaatissa on tarjonnut minulle ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä tutustumaan verkko-ohjauksen maailmaan käytännössä. Ohjausalan opintoni ovat antaneet minulle hyvän pohjan ohjaajuuteni kehittymiseen, ja on ollut antoisaa päästä hyödyntämään näitä opittuja asioita käytännön työssä.

Ennen harjoittelua minua mietitytti erityisesti se, miten kasvokkaisen kohtaamisen elementit; luottamus, toisen kunnioitus ja empatia ovat siirrettävissä verkkopohjaiseen kohtaamiseen. Huomaan nyt, että kohtaamisen periaatteet pätevät yhtä lailla verkossa tapahtuvassa neuvonnassa ja ohjauksessa.

Parasta on, kun nuori on chat-keskustelumme aikana oivaltanut jotain uutta itsestään tai löytänyt ratkaisun tilanteeseensa. Olen varma, että harjoittelussani saamani kokemukset tulevat olemaan minulle hyödyksi tulevaisuudessa, mihin sitten päädynkään ohjaustyötä toteuttamaan!

Harjoittelun ohjaajani, Koordinaatin suunnittelija Riina Papinaho, on toiminut mentorinani koko harjoittelun ajan. On ollut mukavaa ja opettavaistakin vaihtaa ajatuksia. Häneltä olen saanut tukea ja neuvoa aina kun olen sitä tarvinnut. Iso kiitos siis Riinalle!

Haluan kannustaa nuoria rohkeasti ottamaan yhteyttä chat-palvelun tai kysymyspalstan kautta.

Päätän kirjoitukseni tähän Paulo Coelhon positiiviseen ajatukseen: Ei elämässä ole vain yhtä ainutkertaista tilaisuutta; elämä antaa aina toisen mahdollisuuden".

Rentouttavaa kesää toivottaen

Pauliina

Pysy ajan tasalla Koordinaatin osaamiskeskuskuulumisista

Tilaa uutiskirje!