Hyppää pääsisältöön

Eurooppalaista nuorisotiedotuspäivää vietetään 17. huhtikuuta

Kuvaus

Vuoden 2020 teemana on globaali ilmastokriisi, joka koskettaa nuoria ympäri maailman.

Sisältö

Eurooppalaista nuorisotiedotuspäivää (EYID - European Youth Information Day) vietetään vuosittain 17. huhtikuuta. Nuorisotiedotuspäivänä nuorten tieto- ja neuvontapalvelut ympäri Eurooppaa kannustavat nuoria hyödyntämään heille suunnattuja matalan kynnyksen tieto- ja neuvontapalveluja. 

Teemapäivää koordinoi nuorten tieto- ja neuvontatyön eurooppalainen kattojärjestö ERYICA.

Tänä vuonna nuorisotiedotuspäivän slogan on:

CLIMATE CHANGES, TRUTH DOES NOT.  Stay informed, check for yourself. 

Nuorisotiedotuspäivän ympärille rakennettu viestintäkampanja kannustaa nuoria tarkastelemaan ympäröivää maailmaa kriittisesti ja tekemään ilmastoon ja ympäristöön liittyviä aloitteita.

Huoli ilmastonmuutoksesta yhdistää nuoria maailmanlaajuisesti, ja se näkyy mm. nuorten osallistumisena ilmastomarsseilla ja muissa tapahtumissa, kuten Greta Thunbergin ideoimassa Fridays for Future -tempauksessa.

Tutkijat ovat varoittaneet jo vuosikymmenien ajan siitä, että nykyinen tapamme elää on ilmaston ja ympäristön kannalta kestämätön. Tästä huolimatta ilmastonmuutos on aihe, josta löytyy paljon vääristeltyä tietoa. Tämä näkyy etenkin internetissä ja sosiaalisessa mediassa leviävissä jutuissa, joiden tarkoituksena on vähätellä ihmisten toiminnan merkitystä maailman tilaan.

Eurooppalainen nuorisotiedotuspäivä tarttuu tähän isoon aiheeseen ja kampanjan tarkoitus on:

  • Lisätä tietoisuutta siitä, kuinka tärkeää on tarkistaa tiedonlähteet ja juttujen faktat.
  • Osallistaa nuoria tarkkailemaan omaa lähiympäristöään ja tekemään havaintoja, jotka liittyvät ilmastonmuutokseen
  • Kannustaa nuoria oikean tiedon äärelle: lukemaan uutisia, faktoja sekä tutkimuksia ilmastonmuutokseen liittyen ja tutustumaan siihen, millaisia ratkaisuja tilanteessa on löydettävissä.
  • Tukea nuoria löytämään keinoja vähentää ympäristöön kohdistuvaa kuormitusta ja välittää omalta osaltaan tietoa eteenpäin

Nuorisotiedotuspäivän kampanja on ERYICAn, nuorten tieto- ja neuvontapalveluiden sekä nuorten yhteinen ponnistus. Sloganin alaotsikko puolestaan kutsuu kaikkia osapuolia toimimaan: 

Stay informed – Pysy ajan tasalla

Nuorisotiedotuksen tehtävänä on tarjota nuorille tarvittavat välineet ja resurssit, jotta he oppivat tarkistamaan tiedon alkuperän ja arvioimaan sen luotettavuutta, tunnistamaan disinformaatiota eli tarkoituksellisesti harhaanjohtavaa tietoa sekä välittämään itse tietoa vastuullisesti.

Check for yourself – Tarkista faktat itse

Nuorten pitää voida aktiivisesti osallistua ja kokea se maailma, jossa elävät. He tekevät johtopäätöksensä itsenäisesti ja toimivat niiden mukaisesti.

Eurooppalaisen tiedotuspäivän ympärille tehty kampanja kestää huhtikuun 1. päivästä toukokuun puoliväliin. Liity mukaan!

Käytä #EYID2020-aihetunnistetta ja/tai tägää ERYICA Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä. Täsmälliset ohjeet kolmivaiheiseen kampanjaan löydät ERYICAn verkkosivuilta

Täältä pääset suoraan Eurooppalaisen nuorisotiedotuspäivän materiaaleihin!
 

Jaa artikkeli

Tilaa uutiskirjeitämme

Pysy ajan tasalla Koordinaatin kuulumisista, tapahtumista, koulutuksista sekä hankkeista.

Tilaa uutiskirje!