Hyppää pääsisältöön

Demokratia- ja ihmisoikeuskasvatuksen hyvät käytännöt koottiin tarinoiksi

Kuvaus

Koordinaatti oli mukana Demokratia- ja ihmisoikeuskasvatuksen tila -hankkeessa, jossa kartoitettiin ja levitettiin tietoisuutta päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa tehtävästä demokratia- ja ihmisoikeuskasvatuksesta. Yli sadasta löydetystä hankkeesta ja hyvästä käytänteestä koottiin haastattelujen perusteella yhteensä 34 tarinaa demokratia- ja ihmisoikeuskasvatuksesta.
Siluetti seitsemästä ihmisestä, jotka pitävät toisiaan käsistä ja kädet ovat nostettuina ilmaan.

Sisältö

Yli sadasta löydetystä hankkeesta ja hyvästä käytänteestä koottiin haastattelujen perusteella yhteensä 34 tarinaa demokratia- ja ihmisoikeuskasvatuksesta. Ne on julkaistu Opetushallituksen verkkosivuilla suomeksi, ruotsiksi ja pohjoissaamen kielellä. Mukana on myös viittomakielinen esittely aiheesta.

Myönteisenä hanke-esimerkeissä näkyi ymmärrys siitä, ettei demokratia- ja ihmisoikeuskasvatuksessa tavoitella vain lasten ja nuorten kompetenssien kasvua vaan useissa hanke-esimerkeissä pyrittiin aikaansaamaan muutosta myös yhteisössä tai laajemmin yhteiskunnassa. Huolestuttavana nousi esille, että toiminta on usein yksittäisten motivoituneiden kasvattajien varassa, eikä se välttämättä tavoita kaikkia yhteisön lapsia ja nuoria. Onkin syytä tunnistaa aktiivisten ja motivoituneiden kasvattajien työn arvo ja pohtia, miten heidän työtään voidaan tukea ja vakiinnuttaa osaksi organisaatioiden toimintaa.

Toteuttajat

Hankkeen päävastuutoteuttaja oli Nuorisotutkimusseura, kumppaneinaan Koordinaatti ja Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi.  Hanke toteutettiin osana oikeusministeriön koordinoimaa Kansallista demokratiaohjelmaa, opetus- ja kulttuuriministeriön Oikeus oppia -ohjelmaa sekä Demokratia ja ihmisoikeuskasvatuksen kehittämisen ohjausryhmän työtä.

Lisätiedot

Tarinat löydät Opetushallituksen sivuilta tästä.
Lue lisää hankkeesta Nuorisotutkimusseuran sivuilta tästä

sosiaalisessa mediassa #Demokratia2025, #Ihmisoikeudet, #Oikeusoppia.

Lisätietoja Erikoistutkija, FT Anu Gretschel, Nuorisotutkimusverkosto
anu.gretschel@nuorisotutkimus.fi, p. 040 516 9189

Jaa artikkeli

Tilaa uutiskirjeitämme

Pysy ajan tasalla Koordinaatin kuulumisista, tapahtumista, koulutuksista sekä hankkeista.

Tilaa uutiskirje!