Skip to main content

Materiaalivinkkejä turvallisempaan netinkäyttöön

Kuvaus

Suomessa ja muualla maailmassa eletään nyt poikkeuksellisissa oloissa. Moni yhteiskunnallinen toiminto on siirtynyt verkkoon ja verkkoliikenne on kasvanut rajusti. On hyvä tietää turvataidoista, jotka koskevat digitaalista maailmaa.
Pinkki pohja, jossa valkoisella teksti Materiaalivinkki! Tämä kuva on käytössä artikkeleissa, joissa annetaan materiaalivinkkejä nuorisotyöntekijöille.

Body

Olemme tämän jutun loppuun koonneet digitaalisessa maailmassa tarvittavia ohjeita. Nämä materiaalit ovat Groomingin tunnistaminen ja ennaltaehkäisy nuorisotyössä -hankkeen yhteistyökumppaneilta ja erittäin suositeltavaa materiaalia nuorisotyöntekijän osaamisen vahvistamiseksi.

 

Tiedosta netin vaarat

Digitaalisessa maailmassa on paljon yhtäläisyyksiä fyysisen maailman kanssa, ja onkin hyvä ajatella sitä tilana. Näin asian voi konkretisoida, ja se auttaa havainnoimaan, mitä erilaisia mahdollisuuksia digitaalisuus tuo mukanaan.

Lapset ja nuoret kohtaavat digitaalisessa ympäristössä erilaisilla alustoilla, joissa he käyvät samanlaista sosiaalista kanssakäymistä kuin fyysisessä maailmassa. Molempiin maailmoihin mahtuu paljon positiivista ja jotain negatiivista. Nuoret juttelevat verkossa monista erilaisista asioista ja heillä on edelleen huolia samoista asioista kuin aiemmilla sukupolvilla. 

Huomioitavaa on, että vuorovaikutuksen tavat alustoilla poikkeavat fyysisen maailman tavoista kommunikoida. Kommunikoidaan vaikkapa kirjoittamalla, tai kuvien ja videoiden kautta. Aiheet pysyvät samoina, vaikka kommunikaation välineet muuttuvat. 

 

Tutustu näihin verkkomateriaaleihin

Pelastakaa Lapset ry:n sivuilta löytyy lasten ja nuorten verkkoturvallisuuteen liittyviä vinkkejä ja ohjeita. Ohjeet on suunnattu nuorille, vanhemmille ja ammattilaisille.

Mannerheimin lastensuojeluliitto on myös koonnut sivuilleen mediakasvatukseen liittyvää aineistoa. Materiaalia löytyy erilaisille kohderyhmille niin ammattilaisten käyttöön kuin vanhemmillekin.

Mannerheimin lastensuojeluliiton NuortenNetti -palvelussa on myös koottuna yhteen mediataitomateriaalia. Aihealueita on tarjolla laajasti aina digihyvinvoinnista pelaamiseen ja paljon muuta.

Rikosuhripäivystys on koonnut verkossa tapahtuvista rikoksista tietopaketin nuorten kanssa työskenteleville.  

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) Yhdessä turvallisesti netissä -opas auttaa puhumaan 6–12-vuotiaan lapsen kanssa kolmesta tärkeästä aiheesta: kiusaamisesta, seksuaalisesta häirinnästä ja seksuaaliväkivallasta sekä yksityisyyden suojaamisesta digitaalisessa maailmassa.

KAVI:n Lapset ja media -opas on tiivis katsaus mediaan osana perheiden elämää. Siinä pureudutaan lasten käyttämiin mediasisältöihin ja niiden merkitykseen arjessa.

Lopuksi vielä vinkkaamme Turvataitoja nuorille -oppaasta (THL). Tämän turvataitokasvatuksellisen oppaan tavoitteena on ennaltaehkäistä nuorten kokemaa seurusteluväkivaltaa, seksuaalista väkivaltaa ja sukupuolista häirintää.