Skip to main content

Matkalla Puolan Olsztynissä, USE-IT-verkoston tapaamisessa

Kuvaus

Oululainen Linnea Laitinen on yksi niistä kymmenestä nuoresta, jotka ovat olleet tekemässä uusinta USE-IT Oulu -turistikarttaa. Kartta on nuorten itsensä suunnittelema, ja karttaan on koottu sellaisia paikkoja Oulusta, joissa nuoret itse tykkäävät viettää aikaa.
Kartta, jossa sormi osoittaa Puolaa.

Body

Linnea Laitinen matkusti Koordinaatin edustajana Puolaan viime vuoden syyskuussa. Puolassa hän osallistui USE-IT-verkoston tapaamiseen ja tutustui toisiin nuoriin kartantekijöihin sekä sai arvokasta tietoa USE-IT-verkoston toiminnasta ja historiasta. Lue Linnean reportaasi Puolasta! 

Torstai 5.9. ​  

Matkani alkoi Oulusta kohti Varsovaa, josta jatkoin junalla Olsztyniin. USE-IT-verkoston tapaamisen järjestäjästä Iga Skolimowskasta oli iso apu matkan varrella, kun hän vastaili kysymyksiini. Onneksi puhelimen akussa riitti virtaa! Olsztyniin saavuin aikaisin ja hostellin löydettyäni vietin aikaani tutustumalla muihin tapahtuman osallistujiin, joiden kesken esittelimme omia kaupunkejamme. 

Ensimmäisen illan illanistujaisia vietettiin Pijana Czapla-nimisessä baarissa. Tapasin ensimmäistä kertaa USE-IT-verkoston johtohenkilöt, Nicolas Marichalan ja presidentti Joris Roosin. Illanvietossa eri USE-IT-verkostoissa mukana olevien kaupunkien edustajat tutustuivat toisiinsa. Moneen kertaan sain kuulla olevani ensimmäinen heidän kohtaamansa suomalainen. Sain myös kertoa monelle kiinnostuneelle Suomesta monia eri asioita.

Perjantai 6.9. ​  

Olsztynin USE-IT-tiimi oli löytänyt paljon yhteistyökumppaneita kaupungista, Kofikada-kahvilan mukaan lukien, missä söimme aamupalaa jutellen päivän aikataulusta. Tapaamisen tervetulopuhe pidettiin kaupungin planetaariolla, jonka jälkeen Marcel Krueger luennoi meille teemalla ‘You are not alone!’.  

Krueger työskentelee freelancerina Spotted by locals-appille ja verkkosivulle.  Hän jakoi kokemusperäisiä neuvoja seuraavien karttojen työstämiseen, kuten myös Nicolas Marichal hänen jälkeensä. Keskustelimme teemoista, kuten kuinka pitää USE-IT-kartan sisältö aina uutena ja kiinnostavana monen vuoden jälkeen, varsinkin, jos karttaa tekevä tiimi pysyy suurin piirtein samana. 

Tauon jälkeen palasimme tähän keskusteluun paneelissa, jossa minä puhuin Stijnin, Antwerpenin, Calais’n, Lillen ja Olsztynin edustajien kanssa. Otin esille Oulun kohdalla sen, kuinka nuoria tiimiläisemme yleensä ovat olleet, ja kuinka melkein kaikki kartan tekijät vaihtuivat uusiin yhden sun toisen pois muuttaessa opiskelemaan tai armeijaan ulkopaikkakunnille. 

Kaikki kiinnostuivat tästä, sillä se oli poikkeuksellista muihin Euroopan USE-IT-tiimeihin verrattuna, joissa samat henkilöt tekivät karttoja vuodesta toiseen. Heillä oli minulle paljon kysymyksiä, kuten millaista uusien tiimiläisten rekrytointi on? Entä millaista yhdessä työskentely on? Toivatko uudet näkökulmat millaisia muutoksia ja millaisia tehdyt kartat olivat toisiinsa verrattuna? Pyrimme keskusteluissa antamaan toisillemme mahdollisimman rakentavia vastauksia esille tuotuihin haasteisiin.   

Lounaan jälkeen asetimme tuomamme kartat pöydälle ja vastasimme kyselyyn palkintojen jakoa varten. Valittiin muun muassa parhaat kannet, yleisilme, act like a local -teksti, kartan selkeys jne. Karttapinojen vieressä työskenteli hiljainen ja keskittynyt joukko, ja samaan aikaan eri kaupunkien edustajien kanssa pienillä infopisteillä pystyi keskustelemaan USE-IT-kokemuksista ja saaduista neuvoista.  

Paikallinen uutiskanava kävi haastattelemassa ja kuvaamassa meitä, myös Olsztynin pormestarin edustaja oli paikan päällä. Hän oli kiinnostunut USE-IT-tapaamisesta ja vaikutti innostuneelta, että Olsztyniin oli järjestetty tällainen projekti. Loppupäivän vietimme yhdessä Ukiel-järven läheisyydessä nuotion ääressä grillaten ja jutellen. Sain monen henkilön kiinnostumaan käymään Suomessa joku kerta. 

Lauantai 7.9. 

Meille oli vuokrattu Kapitanat-kokoustilat Ukiel-järven vierestä, missä Nicolas Marichal piti ensin perusteellisen luennon USE-ITin historiasta tähän päivään. Minä kuulin stoorin ensimmäistä kertaa, vaikka kertojasta näkyi jo hienoinen turtumus samojen asioiden toistamisesta vuodesta toiseen. Nicolas kertoi, kuinka paikalliset alkoivat tehdä vuodesta 1971 karttoja suurille määrille turisteja, esimerkiksi heille, jotka tulivat festareille. 

Idea kasvoi vuosien kuluessa ja lopulta USE-IT nimi suojattiin vuonna 2008. Järjestö on kasvanut siitä päivästä lähtien. Joris Roos jatkoi Marichalin jälkeen State of the Union -luennolla, jossa hän kertoi, missä kunnossa USE-IT Travel on. Viime vuoden alijäämä on saatu kurottua kiinni, suurempi määrä karttoja julkaistiin edellisvuoteen verrattuna ja seuraavia karttoja tekeviä kaupunkeja oli runsaasti.   

Seuraavaksi hän siirtyi “vakavampiin asioihin”. USE-IT on kovasti uudistuksen tarpeessa. Tämän lisäksi Joris ja Nicolas ilmoittivat molemmat ”jäävänsä eläkkeelle” näistä hommista. He siirtyvät muihin töihin, eivätkä enää voi antaa niin paljon aikaansa ohjaamiseen ja editoimiseen kuin olisi tarve. He ovat ylpeitä USE-ITistä ja siitä, kuinka isoksi se on kasvanut kuitenkin laatunsa säilyttäen. He painottivat USE-ITin valttikorttia, eli sitä, kuinka sitä edelleen tehdään ruohonjuuritasolla kaikkien meidän vapaaehtoisten tekijöiden ansiosta ympäri Eurooppaa.  

Joris & Nicolas kertoivat jatkavansa johtotehtävissä ensi vuoden loppuun asti ja auttavansa ja kouluttavansa tilalleen tulevia seuraajia. Heidän mukaansa on korkea aika, että nuoremmat jatkavat tästä eteenpäin nuorille suunnattuja projekteja ja tuovat uusia ideoita sekä saavat vapaat kädet tehdä muutoksia. Itse organisaatiossa USE-ITin nimen kopiosuojaus pitää uusia 2022, nettisivut ja sovellus tulee päivittää, muutamia mainitakseni. 

Toiminnan rahoitus on entistäkin polttavampi kysymys, ja siitä meilläkin syntyi tapaamisessa paljon puhetta. Heitimme ideoita toisillemme, myös joukkorahoituksen mahdollisuus mainittiin! USE-IT pystyy pyörittämään toimintaansa juuri ja juuri saaduilla jäsenmaksuilla, mutta parannuksiin tai uudistuksiin nykyiset rahat eivät riitä. Belgian valtio lopetti toiminnan vuotuisen tukemisen, joten paikallisten USE-IT tiimiläisten on entistäkin tärkeämpi löytää rahoitusta omissa kaupungeissaan ja maissaan eri tahoilta. Ikävä kyllä minun piti muita kuunnellessa myöntää, ettei Oulusta asti voi kovin paljon tässä auttaa, vaan USE-IT-verkoston toiminnan jatko jää keskieurooppalaisten vastuulle. Rahoitusta pitää kenties hakea Euroopan unionin avustuksista. 

Nicolas ja Joris eivät halunneet kuulostaa pessimistisiltä jatkon suhteen, vaan kovasti kannustavilta ja tulevaisuuteen luottavaisilta. Kukaan ei halunnut USE-ITin toiminnan loppuvan ensi vuonna, ja aiemmin luennoillakin nousi esille nykyinen turismin tilanne. Kun moni kaupunki ja luontokohde kärsii liikaturismin kuormituksesta, niin mikäpä olisi parempi kuin USE-ITin vaihtoehtoinen lähestymistapa matkustamiseen! USE-IT-kartta kun on kirjaimellisesti paikallisten luoma kartta, joka tukee paikallisia yrityksiä ja yhteisöjä. Se on yksi keino vastuullisempaan matkustamiseen. Seuraava USE-IT tapaaminen vuonna 2020 on erityisen tärkeä tulevaisuuden kannalta.   

Kokouksen jälkeen jakaannuimme kolmeen ryhmään iltapäivän aktiviteetteihin. Osa meni pyöräilemään, osa arkkitehtuurikierrokselle keskustaan, ja minä menin mukaan melomaan kajakilla Ukiel-järvelle. Illalla kokoonnuimme LAS-yökerhoon USE-IT-palkintogaalaan ja tanssimaan. Palkintojenjaossa oli tunnelma katossa ja samalla jaettiin eri kaupunkien tiimien noloimmat ja hauskimmat tarinat. Voittaja päätettiin huutoäänestyksellä.  

Sunnuntai 8.9. ​  

Viimeisen päivän aamupalalla toivotimme hyvää matkaa toisillemme ja lupasimme pysyä yhteyksissä sekä yhteistyössä USE-ITin tulevaisuuden kannalta. Opin matkalla paljon muilta tiimiläisiltä ja olin iloinen päästessäni mukaan mieleenpainuvalle reissulle, jolta sain uusia kokemuksia ja uusia ystäviä.  

Terveisin

Linnea Laitinen 

USE-IT-karttoja työstetään lähes 40 Euroopan kaupungissa. Kartat ovat nuorten suunnittelemia ja ne pyrkivät tuomaan esiin kaupunkien syvimmän olemuksen sekä todellisen elämän. Kartat eivät siis välttämättä pidä sisällään tyypillisiä turistikohteita, vaan ennemminkin niitä paikkoja, missä nuoret viettävät vapaa-aikaansa ja mitkä heidän mielestään ovat mainitsemisen arvoisia. Oulu on ainoa kaupunki Suomessa, joka on tällä hetkellä mukana USE-IT -toiminnassa. USE-IT Oulu -kartan on toteuttanut 10 oululaisesta nuoresta koostuva ryhmä. 
 
USE-IT-kartat ovat ilmaisia ja niitä jaetaan kahviloissa, hotelleissa, ravintoloissa ja muissa kohteissa, kuten Byströmin Ohjaamossa ja Oulun Matkailuneuvonnassa. Lisäksi voit tilata karttoja Koordinaatin Materiaalit-sivulta. 

Lisätietoa: https://www.use-it.travel/home

USE-IT Oulu kartan kansikuva