Keskipisteessä

Mitä kuuluu kentälle? Nuorten tieto- ja neuvontapalvelut
ympäri Suomen kertovat.

Kuinka eksyttää nuorten tieto- ja neuvontatyöntekijät Brysselissä?

Reach more young people! Promotion of Youth Work and Youth Information services! -projekti kokosi huhtikuussa Brysselissä järjestettyyn koulutustapaamiseen 30 nuorisotyöntekijää eri puolilta Eurooppaa. Projekti on ERYICAn, EYCAn ja Eurodeskin yhteistyöhanke, joten mukana oli nuorisotyöntekijöitä, nuorten tieto- ja neuvontatyöntekijöitä sekä nuorisokorttijärjestöjen edustajia. Projektin tavoitteena on selvittää kansainvälisesti nuorten parissa tehtävän työn käytäntöjä ja linjauksia, sekä uudenaikaistaa ja lisätä työn vaikuttavuutta.

Ennen tapaamista työntekijöiden keinoja tavoittaa nuoria, työssä kohdattuja haasteita ja sosiaalisen median käyttöä kartoitettiin kyselyllä. Tapaamisen sisältö oli rakennettu tämän kyselyn tulosten pohjalta. Kolmen koulutuspäivän aikana jaoimme ajankohtaisia kuulumisia ja kokemuksia kollegoiden kanssa eri puolelta Eurooppaa, työskentelimme työpajoissa, joissa työstimme omia kansainvälisiä mielikuvitusprojektejamme, ja kuulimme onnistuneista sosiaalisen median kampanjoista. Lisäksi nautimme herkullisia voileipälounaita, ihmettelimme keväisen Brysselin oikukkaita katuja ja tutustuimme upeisiin, samanhenkisiin ihmisiin.

Mahdollisuus osallistua kansainväliseen yhteistyöprojektiin kannattaa hyödyntää. Itse sain varmuutta englannin kielen puhumiseen, usko oman työn merkitykseen vahvistui entisestään ja verkostoni laajenivat kertaheitolla eri puolille Eurooppaa. Oli todella hienoa kuulla, että Suomen Ohjaamojen kaltaisia keskuksia ihailtiin, ja toisaalta itse innostuin keskuksista, joissa tieto- ja neuvontapalvelujen lisäksi nuorille tarjottiin erilaisia harrastustoimintoja.

Palveluiden markkinoinnin suhteen saimme vinkin: ”Keep up with the Kardashians”, eli toisin sanoen pysykää ajan tasalla, ja seuratkaa sitä, mistä nuoret ovat kiinnostuneita.  Lisäksi markkinoinnissa tärkeintä on miettiä ensin miksi tehdään, sitten miten tehdään ja lopuksi vasta mitä tehdään. Esimerkiksi kaikkiin sosiaalisen median ilmiöihin ei kannata lähteä mukaan, jos selkeitä perusteita ei löydy.

Suomesta tapaamiseen osallistui myös Tyrnävän nuorisotyöntekijä Sanna Pohjavirta. Olimme toistemme tukena ja turvana koko reissun ajan. Paluulennolle suunnatessamme suunnittelimmekin jo nuorten liikkuvuutta edistävää yhteistyöprojektia yhdessä espanjalaisten kanssa. Projektiin sisältyisi ensin työntekijöiden tutustumiskäynnit toistensa luona ja sitten nuorten ryhmien vierailut. Jää nähtäväksi, pääsemmekö Sannan kanssa toteuttamaan tällaista kansainvälistä hanketta.

Kiitokset Koordinaatille reissun mahdollistamisesta ja kiitokset Sannalle huippuseurasta, sekä tuesta ja turvasta matkan aikana. Tästä on hyvä jatkaa yhteistyötä.

Hanna Mettovaara
Nuorten tieto- ja neuvontakeskus Nappi, Oulu

**********************************************

Jännittyneenä odotin Brysseliin lähtöä, olihan viime lennosta kulunut aikaa jo 22 vuotta. Lentokentällä odotti yllätys, lento lähtee puoli tuntia myöhässä. Aika kului kuitenkin nopeasti Hannan kanssa poristessa ja kahvitellessa ja lopulta pääsimme lähtemään.

Helsingissä juoksimme jatkolennolle ja Brysselissä odotti uusi yllätys: matkalaukut ovat edelleen Helsingissä. Ensin jokunen puhelu Suomeen Finnairille, haastavan matkatavarailmoitusautomaatin käyttö sekä mukavat miehet kadonneiden matkatavaroiden palvelussa ja viimein pääsimme syömään ja odottamaan laukkuja. Voihan ihminen olla pienestä onnellinen, kun matkalaukut muutaman tunnin päästä saapuivat. Hieman jänskätti, kun reissu alkoi näin ”sujuvasti”, että mitähän tästä vielä tulee.

Hyvähän siitä tuli. Oma englannin kieli vahvistui, varsinkin ammattisanaston kohdalla. Aivan mahtavia ihmisiä, uusia verkostoja ympäri Euroopan. Koulutuspäivien anti oli mielenkiintoinen. Kyselyn tuomat tulokset nuorisotyön haasteista tuntuvat olevan hyvin samanlaisia ympäri Euroopan, työntekijöiden toiveet ja tarpeetkin hyvin samanlaisia, sillä toiveina oli saada lisää koulutuksia ja enemmän verkostoitumista.

Opimme käyttämään myös uusia digitaalisia työkaluja ja saimme uusia käyttötapoja jo käytössä oleville työkaluille. Oli hienoa nähdä, miten muualla Euroopassa nuoriso- ja nuorisotiedotustyötä tehdään. Oli myös mukava saada palautetta siitä, kuinka hyvin työtä meillä Suomessa tehdään, sillä paljon on meillä sellaista mitä monella muulla ei ole. Usko oman työn merkitykseen vain vahvistui entisestään.

Vastauksena otsikon kysymykseen, Bryssel onnistui siinä loistavasti. Monilla kaduilla, joilla eksyi sujuvasti, Google Maps tuli hyvin tutuksi, viimeistään kilometrin harhaan kävelyn jälkeen. Mutta kyllä lämmin ja kaunis Bryssel yhtä paljon meitä helli kuin hämmensikin. Suurin opetteleminen taisi olla kurnivan vatsan kanssa, kun ruoka-aikojen kulttuuri oli hyvin erilainen kuin täällä Suomessa. Paatunut lihansyöjäkin sai vatsan täyteen mukavassa kasvisravintolassa. Olihan se mahtava reissu, mutta ihana oli tulla kotiinkin.

Kaiken kaikkiaan sain reissulta enemmän kuin uskalsin odottaa. Jos sinulla mahdollisuus tulee, suosittelen lämpimästi hyppäämään ”tuntemattomaan” ja antamaan reissun tarjota sinulle kaiken antinsa. Saat enemmän kuin odotit.

Itse haluan kiittää Hannaa huipusta matkaseurasta sekä kaikkia niitä, jotka tämän mahdollistivat. Ja niitä kaikkia uusia tuttavuuksia, joiden kanssa toivottavasti tulemme vielä joku päivä tekemään kansainvälistä yhteistyötä.

Sanna Pohjavirta
Tyrnävän kunta