Blogi

Koordinaatin henkilökunta on paitsi liikkuvaista, myös pohtivaista sorttia. Vapaata ajatusten jakamista ja keskustelun herättämistä varten kirjoitamme viikoittain julkaistavaa blogia. Blogissa pohdimme omaa työtämme ja työrooliamme sekä avaamme hieman, millaisista asioista ja työtehtävistä arkemme koostuu. Kommenttikentässä on aina tilaa huomioille ja kysymyksille, joten osallistu rohkeasti!

Blogin kirjoittajat

MOODI18 - tulevaisuudennäkymiä ja nostoja kentältä

MOODI18-kehittämispäivät järjestettiin Helsingin Metropol Hietaniemessä 4.–5. lokakuuta, ja ne keräsivät kokoon tuttuun tapaan aimo joukon nuorten tieto- ja neuvontatyön ammattilaisia. Itselleni MOODI ja suurin osa alan konkareista ja uusista kasvoista olivat tuntemattomia, joten kehittämispäivät olivat korvaamaton kokonaisuus oppia tuntemaan kenttää. Puheenvuorot kertoivat kentän toiminnasta laajasti eri puolilta. Osa summasi kokemuksia ja tutkimuksia, osa taas suuntasi katseet tulevaan ja mahdollisuuksiin.

Nykyhetki: yhteistyötä ja vahvaa ammatillista osaamista

Nuorisotyön kenttä elää muutoksessa. Järjestöjä ja verkostoja on paljon ja työ on vahvasti monialaista. Siksi koinkin Antti Maunun puheenvuoron ohjauksesta ammattina ja ammattitaitona sekä Päivi Pukkilan ja Jaakko Helanderin puheenvuoron ”Mistä syntyy onnistunut monialainen yhteinen työ?” äärettömän tärkeäksi kokonaisuudeksi. Nuorisotyötä ei vo tehdä yksin tyhjiössä, vaan jokainen – oli kyse sitten etsivästä nuorisotyöntekijästä, tieto- ja neuvontatyöntekijästä, järjestötoimijasta tai jopa ministeriön tarkastajasta – joutuu tuntemaan kentän ja verkostot ja pyrkimään jatkuvaan lisäkouluttautumiseen. Jotta nuorelle saadaan se apu, mitä juuri hän juuri sillä hetkellä tarvitsee, täytyy usein käyttää monia resursseja, jolloin osaaminen ja hyvin yhteistyötaidot korostuvat.

Menneisyys ja nykyisyys: tulevaisuus oppii itsestään, mutta vain menneisyyden avulla

Some, digitaalisuus ja muuttuvat mediat ovat jo tiivis ja jokapäiväinen osa käytännössä jokaisen elämää. Nuoret ovat aina edelläkävijöitä uusien teknologioiden kanssa, joten luonnollisesti nuorten tieto- ja neuvontatyön täytyy ottaa nämä keinot haltuunsa ja mukautua muutoksiin. Marcus Lundqvist ja Mimmi Mäkinen-Kokkonen Verkestä kertoivat digitaalisuudesta palveluissa ja tekoälyn hyödyntämisestä. Miina Morko ja Milla Porkka Kuopion kaupungin nuorisopalveluista tutustuttivat yleisön monimediaisiin nuorten tieto- ja neuvontapalveluihin. Luultavasti jokainen kuulija onnistui oppimaan näistä puheenvuoroista jopa täysin uusista mahdollisuuksista, kuten chattiboteista ja älypölystä, ja lisää olemassa olevista teknologioista. Tekoälyn kehitys on vääjäämätön ja väliin jopa pelottava mahdollisuus, kun Facebook osaa lukea käytöksestämme asioita, joita edes itse emme tiedä.

Gunilla Widénin puheenvuoro nuorten muuttuvasta tietokäyttäymisestä ja MOODITalksien puheenvuorot olemassa olevista hankkeista ja niiden suunnittelusta ja toteutuksesta taas avasivat näkemään, kuinka paljon erilaista ja monialaista työtä tehdäänkään pitkin nuorten tieto- ja neuvontatyön kenttää niin Suomessa kuin Euroopassakin. Tällaiset puheenvuorot ovat mielestäni äärettömän tärkeitä, sillä ne näyttävät, kuinka paljon voidaankaan saada aikaan, kun tehdään hyvät suunnitelmat ja ihmisillä on tahto viedä asioita eteenpäin. Katsomalla taktisesti taaksepäin saadaan kaikesta tästä oppimalla aikaan alati parempia palveluita ja ehkäistään nuorten syrjäytymistä, ongelmia ja tehdään heille tulevaisuudesta kaikkinensa parempi.

Summa summarum

MOODI18 opetti minulle paljon. Kaikkea on mahdoton tiivistää yhteen sivuun, mutta summaisin kehittämispäivät näin: oppimalla menneisyydestä rakennamme parempaa tulevaisuutta. Kehittämispäiviltä jäi käteen paljon materiaalia, jonka onneksi saamme jakaa eteenpäin. Kannattaa käydä tutustumassa.