Blogi

Koordinaatin henkilökunta on paitsi liikkuvaista, myös pohtivaista sorttia. Vapaata ajatusten jakamista ja keskustelun herättämistä varten kirjoitamme viikoittain julkaistavaa blogia. Blogissa pohdimme omaa työtämme ja työrooliamme sekä avaamme hieman, millaisista asioista ja työtehtävistä arkemme koostuu. Kommenttikentässä on aina tilaa huomioille ja kysymyksille, joten osallistu rohkeasti!

Blogin kirjoittajat

Haussa: juttukaveri tolkun tekemiseen

Elämme maailmassa, jossa jatkuva uuden oppiminen on samaan aikaan etuoikeus ja velvollisuus. Tietoa on saatavilla helpommin ja enemmän kuin koskaan aikaisemmin historian aikana. Samaan aikaan maailma ympärillämme muuttuu nopeammin kuin koskaan ennen. Ongelmaksi muodostuukin tahdissa mukana pysyminen ja itselle oleellisen tiedon erottaminen valeuutisten, kissavideoiden ja meemien virrasta. Nuorten tieto- ja neuvontatyön painopiste onkin siirtynyt tiedon tuottamisesta tolkun tekemiseen.

Nopea muutos haastaa paremmin tietämisen rakenteita ja vaatii meitä pohtimaan rooliamme asiantuntijoina. Mitä jos arvomme ei piilekään siinä, mitä tiedämme varmaksi, vaan siinä, miten osaamme oppia uutta, ottaa asioista selvää ja kuvitella mahdollisia tulevaisuuksia? Miten pystymme tukemaan nuorten kehittyvää identiteettiä, kun muuttuvassa toimintaympäristössä rakennamme jatkuvasti uudelleen omaa (ammatti)identiteettiämme?

Tieto-, neuvonta- ja ohjaustyö on tasapainoilua realismin ja unelmien sekä auttamisen ja toisen itsemääräämisoikeuden kunnioittamisen välillä. Nuoren epätietoisuutta ja siitä seuraavaa ahdistusta seuraavalle aikuiselle herää halu helpottaa tuota tuskaa ja tarjota jotain varmaa, jonka varaan rakentaa. Mutta mitä pystymme enää kutsumaan varmaksi?

Itse eräässä keskustelussa neuvoin nuoria tulemaan ystäviksi epävarmuuden tunteen kanssa: se tulee olemaan meidän kanssamme koko loppuelämämme. Aikuisetkin yleensä vain haluavat näyttää ulospäin siltä, että meillä on suunta selvillä. On kuitenkin ihan ok, ettei tiedä, mitä tapahtuu seuraavaksi. Olemme yhdessä tällä ihanalla, kamalalla, luovalla ja opettavaisella tutkimusmatkalla, jota elämäksi kutsutaan.

Mitä sitten ammattilaisina tarvitsemme, jotta pystymme toimimaan oppaina, keskustelukumppaneina ja kanssaihmettelijöinä tällä tutkimusmatkalla? Olen sitä mieltä, että meidän täytyy säilyttää uteliaisuus, kyky uudistua sekä kyky haastaa kaikki totuttuna pidetty: myös itsemme. Hyviä satamia tällä löytöretkellä ovat Koordinaatin tarjoamat koulutukset. Korjaa syksyn koulutuskalenterista talteen juuri sinulle sopivat kasvun paikat.
 

Sara

Saran kysymykset antavat hyvää ajateltavaa