Blogi

Koordinaatin henkilökunta on paitsi liikkuvaista, myös pohtivaista sorttia. Vapaata ajatusten jakamista ja keskustelun herättämistä varten kirjoitamme viikoittain julkaistavaa blogia. Blogissa pohdimme omaa työtämme ja työrooliamme sekä avaamme hieman, millaisista asioista ja työtehtävistä arkemme koostuu. Kommenttikentässä on aina tilaa huomioille ja kysymyksille, joten osallistu rohkeasti!

Blogin kirjoittajat

Mitkä media- ja digitaidot?

Viime viikolla vietettiin valtakunnallista Mediataitoviikkoa, jossa myös Koordinaatti oli mukana. Järjestimme nuorille videotypajan Stop someviha! -aiheesta ja haastoimme myös muut mukaan pohtimaan aihetta. Lisäksi osallistuin digitaalista nuorisotyötä käsittelevään seminaarin, joten verkkopalvelut, nuorten osallistaminen, sosiaalinen media ja digitaalinen nuorisotyö olivat vahvasti työviikon agendalla.

Olen järjestänyt lukuisia koulutuksia esimerkiksi verkkovaikuttamispalvelun käytöstä. Kymmenisen vuotta sitten oli jo huomattavissa, että isoin haaste on työntekjöiden asenteet ottaa verkkopalvelu tai muu sovellus työvälineeksi, sillä toimintakulttuuri muuttuu hitaasti. Voi myös olla, että ajatellaan, että heti pitäisi olla pro-tasolla. Ei aloiteta perusasioista, vaan rima asetetaan jo lähtökohtaisesti aivan liian korkealla.

On ihmisiä, jotka ajattelevat mediaan tai teknologian liittyvien työtehtävien olevan ikään kuin ylimääräinen osa omaa työnkuvaa. Teknologia voidaan nähdä uhkana tai pelottavana asiana, sillä sehän tarkoittaa muutosta totutusta toimintatavasta. Usein aiheesta innostuneempi tai osaavampi kollega joutuu hoitamaan kaikki esimerkiksi sosiaalisen mediaan liittyvät työtehtävät. Eihän sen niin pitäisi mennä.

Edellytetään työkulttuurin muuttamista, intoa oppia uutta ja muuttaa omia työ- ja toimintatapoja. Täytyy myös rohkeasti kysyä, jos ei tiedä. Uuden oppiminen mahdollistuu esimerkiksi osaavien työkavereiden avulla. Varmasti jokaisesta työyhteisöstä löytyy henkilöitä, jotka voivat ohjata ja neuvoa teknologiaan liittyvissä asioissa. Ennakkoluulottomuutta ja uteliaisuutta tarvitaan, kun testataan ja opetellaan käyttämään uusia sovelluksia, somekanavia tai verkkopalveluita! Parhaimmillaan ne tukevat ja helpottavat omaa työtä ja lisäävät sen mielekkyyttä.

Oma osaaminen tulee pitää ajan tasalla, jotta voidaan taata työn laatu. Toivottavasti yhä useammat nuorisoalan toimijat hyödyntävät myös nuorten omaa asiantuntijuutta! Heillä on tietoa, osaamista ja näkemystä vaikkapa nuorten tavoittamiseen viestinnän keinoin tai tapahtumien striimaamiseen. Osallistetaan nuoret alusta lähtien mukaan toiminnan suunnitteluun, kehittämiseen ja arvioimiseen!

Kuva: Mediataitoviikon Stop someviha! -videotyöpaja nuorille Oulussa pureutui tyypillisiin esimerkkeihin, joissa aikuisilla menee usein somessa pieleen. Video tulossa  Nuortenelämä.fi-sivulle jakoon!