Blogi

Koordinaatin henkilökunta on paitsi liikkuvaista, myös pohtivaista sorttia. Vapaata ajatusten jakamista ja keskustelun herättämistä varten kirjoitamme viikoittain julkaistavaa blogia. Blogissa pohdimme omaa työtämme ja työrooliamme sekä avaamme hieman, millaisista asioista ja työtehtävistä arkemme koostuu. Kommenttikentässä on aina tilaa huomioille ja kysymyksille, joten osallistu rohkeasti!

Blogin kirjoittajat

Määrittelytyöryhmän kuulumisia

Tänään on jo tammikuun viimeinen päivä. Vuosi tuntuu käynnistyneen vauhdilla. Osaamiskeskusprosessi on rytmittänyt viime vuoden loppua ja tämän vuoden alkua monellakin tapaa. Kaiken hulinan keskellä syksyllä käynnistynyt nuorten tieto- ja neuvontatyön määrittelytyö on jatkunut.

Tammikuussa määrittelyä työstävä ryhmä tapasi Oulussa työpajassa ja työskentely hahmottui jälleen eteenpäin. Hyvää taustaa määrittelytyön eteenpäin viemiseksi antoivat myös ne toiveet mitä esimerkiksi OKM esitti osaamiskeskusten tavoiteneuvotteluissa Koordinaatille määrittelytyöstä. Määrittelytyö linkittyy moniin Koordinaatin ja nuorten tieto- ja neuvontatyön toimintoihin ja tehtäviin. Nuorten tieto- ja neuvontatyön määrittelytyö on mielenkiintoista muuttuvassa yhteiskunnassa. 

Työtä tekevä ryhmä keskustelee vilkkaasti ja pohtii asiaa monialaisesti sekä laajasti monista eri näkökulmista. Tammikuussa pidetyssä työpajassa määrittelytyötä päästiin mielestäni rajaamaan ja fokus löytyi. Toimintakenttä on laaja ja TNO-toimijoiden määrä kasvaa. Nuorten tieto- ja neuvontatyöllä on jo pitkään ollut työtä ohjaavat eurooppalaiset periaatteet, joiden on useaan kertaan määrittelytyön aikana todettu antavan määrittelylle todella hyvät lähtökohdat.

Työ etenee kevään aikana pohtien ja määritellen erityisesti mitä nuorten tieto- ja neuvontatyö on osana monialaisia palveluja ja mitä se on silloin, kun palvelu toimii itsenäisesti esimerkiksi paikkakunnalla, jossa ei ole tarjolla monialaisia palveluja nuorille. Määrittely etsii myös vastauksia siihen miten kuvata nuorten tieto- ja neuvontatyötä silloin, kun se on osa nuorisotyöntekijän tehtävää eikä kiinnity esimerkiksi suoraan fyysiseen tai verkossa toimivaan palveluun.

Odotan innolla jälleen päivää, että pääsen työryhmässä mukana olevien henkilöiden kanssa pohtimaan tätä aihetta. Olemme monesti todenneet työryhmässä, että tämä mielenkiintoinen tehtävä ei ole helpoimmasta päästä. Meillä on kuitenkin olemassa paljon määrittelymateriaalia vuosien varrelta ja osaavia sekä innoikaita henkilöitä ryhmässä, joten olemme päässeet hyvin eteenpäin. Sitä milloin tämän vuoden aikana olemme valmiita on vaikea sanoa. 

Terveisin, Mika

Kuvassa Mika Pietilä, Koordinaatin erityisasiantuntija.