Blogi

Koordinaatin henkilökunta on paitsi liikkuvaista, myös pohtivaista sorttia. Vapaata ajatusten jakamista ja keskustelun herättämistä varten kirjoitamme viikoittain julkaistavaa blogia. Blogissa pohdimme omaa työtämme ja työrooliamme sekä avaamme hieman, millaisista asioista ja työtehtävistä arkemme koostuu. Kommenttikentässä on aina tilaa huomioille ja kysymyksille, joten osallistu rohkeasti!

Blogin kirjoittajat

Oskeko vai eikö Oske?

Syksyn kiinnostavin ja kiihdyttävin puheenaihe Nuorisotyö-lehden lakkauttamisuutisen rinnalla on ollut valtakunnallisten nuorisoalan osaamiskeskusten valtionapukelpoisuushaku. Missä kaksi nuorisotyön asiantuntijaa kohtaavat, kohtaavat myös mielipiteet näistä kahdesta aiheesta. Nyt tulisi miettiä paketit ja paletit uusiksi, uusin silmin ja innovatiivisesti.

Koordinaatti aloitti toimintansa vuonna 2006. Nuorten tieto- ja neuvontapalveluiden verkostossa oli silloin mukana noin 20 toimijan joukko. Tänään palveluja tuottaa yli 200 kuntaa ja järjestöä. Työtä teemme sitoutuneesti, edelleen uskoen, että laadukas ja oikea-aikainen tieto on merkityksellistä nuoren hyvän kasvun tueksi ja valintojen välineeksi. Tehtävämme on ollut tuottaa palveluita kentän toimijoille, viime vuosina myös valtakunnallisesti suoraan nuorille.

Jotain uutta, jotain jo toimivaa…

Syksyn aikana olemme osallistaneet asiakas- sekä sidosryhmiämme yhteiseen strategiatyöskentelyyn. Menetelmänä on hyödynnetty palvelumuotoilua eli hyvin asiakaslähtöisiä ja osallistavia keinoja. On ollut mielenkiintoista ja hieman jännittävääkin seurata, millaista palautetta ja uudenlaisia palvelutoivomuksia työskentely tuottaa. Nämä viestit ovat olleet meille ensiarvoisen tärkeitä työmme tulevaisuudensuunnitelmien pohjiksi. Työ ei ole vielä päättynyt, mutta joitain suuntaviivoja on jo löydettävissä.

Näyttää siltä, että olemme pystyneet vastaamaan toimijoiden palvelu- ja kehittämistarpeisiin, ja jopa siten, että asiantuntijuuttamme on voitu hyödyntää laajemmin nuorisotyön kehittämistehtävissä. Olemme tuottaneet ja välittäneet ajassa olevaa tietoa ja vahvistaneet osaamista, usein jo ennakoivasti. Hyvä niin, tästä on mielekästä ponnistaa seuraavan kahden vuoden suunnitelmiin! Jos valtionapukelpoisuushakemuksemme saa myönteisen päätöksen, osaamiskeskustehtävämme tavoitteiden ja toimintojen muuttaminen vielä konkreettisemmaksi toimenpidesuunnitelmaksi käynnistyy heti. Vahva pohjatyö on jo tehty.

Mikä siis muuttuisi?

Osaamiskeskuksella (Oske) tarkoitetaan nuorisolain mukaan yhteisöä, joka kehittää ja edistää nuorisoalan osaamista ja asiantuntijuutta valtakunnallisesti. Ja tähän tehtävään me lähdemme vastaamaan. Haku on aivan uusi Suomessa ja siksi myös uudenlaista, innovatiivista pohdintaa tulee olla suunnitelmien pohjaksi. ”Out of the box” –ajattelu on nyt poikaa.

Koordinaatti pohjaa suunnitelmansa hyvään yhteiskunnalliseen vuorovaikutukseen ja asiantuntijuuteensa alasta. Me myös kuulemme oikeasti kentän toimijoita, se tuli selvästi esille strategiatyöskentelyn palautteissa. Se, että osaamisemme ja kokemuksemme ovat kiitettyjä ja vaadittavalla tasolla takaa sen, ettemme katso ainoastaan tätä päivää, vaan myös tulevaa. Suunnitelmat pohjautuvat vahvasti yhteiseen työhön eri kumppaneiden ja sidosryhmien kanssa valtakunnallisesti, alueellisesti sekä kansainvälisesti.

Yhteisestä työstämme iloinen, kentän toimijoiden palautteesta kiittäen

Jaana Fedotoff
Koordinaatin kehittämispäällikkö