Blogi

Koordinaatin henkilökunta on paitsi liikkuvaista, myös pohtivaista sorttia. Vapaata ajatusten jakamista ja keskustelun herättämistä varten kirjoitamme viikoittain julkaistavaa blogia. Blogissa pohdimme omaa työtämme ja työrooliamme sekä avaamme hieman, millaisista asioista ja työtehtävistä arkemme koostuu. Kommenttikentässä on aina tilaa huomioille ja kysymyksille, joten osallistu rohkeasti!

Blogin kirjoittajat

Täytesanojen kirous

Törmäsin hiljattain Facebookissa vanhaan, mutta edelleen osuvaan kirjoittajan ohjeeseen, johon oli listattu tyypillisimpiä virkamiestekstien turhia täytesanoja. Kaikkien täytesanojen äiti on suorittaminen. Suoritimme arvioinnin eli mitä teimme? Arvioimme. Suoritimmeko tutkimuksen? Emme, vaan tutkimme. Suorittaminen myös herättää ajatuksen rutiininomaisesta puuhastelusta, ehkä vähän sinnepäin tehdystä.

Lähes yhtä usein näkee pyrkimistä johonkin. Vaivalloisesti kohti maalia tahkoava ja välillä sivuraiteille poukkoileva virkamies tuskin on mielikuva, jonka haluamme luoda. Kovasti hän pyrkii, mutta pääseekö koskaan perille? Pyrkimisen sijaan on parempi ihan rohkeasti tehdä. Kuitenkaan suorittamatta.

Huomioimme jonkin asian päätöksenteossa. Mitä se tarkoittaa? Vilkaisemme jotakin ohimennen tai sallimme sen käväistä hetken ajatuksissamme. Ja sen jälkeen sivuutamme asian. Että huomioitu on, mutta ei sillä mitään vaikutusta ollut. Voisimmeko jollain muulla tavalla ilmaista sen, että todella sisäistämme asian ja annamme sen vaikuttaa päätökseen?

Kuuraketti lähetettiin matkaan NASAn toimesta. Strategian suunnittelu etenee aikataulun mukaan yhdistyksen hallituksen toimesta. Majoitus järjestetään Oy Firma Ab:n toimesta. Tahtovat kai sanoa, että NASA lähetti kuuraketin matkaan, yhdistyksen hallitus suunnittelee strategiaa aikataulussa ja Oy Firma Ab järjestää majoituksen? Eivät he ole toimettomina, vaikka heidän toimeaan ei erikseen korostetakaan.

Ei hätää, treenaamalla nämä selätetään. Jokaisen työkseen kirjoittavan olisi ehdottoman tärkeää käydä selkokielen koulutus. Oma blogikirjoitukseni parin vuoden takaa muistutti mieleen, että koulutus voi olla silmiä avaava ja auttaa myös täytesanojen karsimisessa.

Kristiina kirjoitti blogissa aivan hiljattain selkeäkielisyyden merkityksestä nuorten osallistamisen näkövinkkelistä. Ja olipa kohderyhmä mikä hyvänsä, selkeä kieli palvelee aina paremmin kuin koukeroiset korulauseet. Mahdollisimman pitkä ja lavea ilmaisu oli joskus muinoin hyve, kukaan tuskin kohta enää muistaa miksi.

-Heidi