Blogi

Koordinaatin henkilökunta on paitsi liikkuvaista, myös pohtivaista sorttia. Vapaata ajatusten jakamista ja keskustelun herättämistä varten kirjoitamme viikoittain julkaistavaa blogia. Blogissa pohdimme omaa työtämme ja työrooliamme sekä avaamme hieman, millaisista asioista ja työtehtävistä arkemme koostuu. Kommenttikentässä on aina tilaa huomioille ja kysymyksille, joten osallistu rohkeasti!

Blogin kirjoittajat

Mitä on nuorten tieto- ja neuvontatyö?

Viime viikolla käynnistyi nuorten tieto- ja neuvontatyöhön liittyvä määrittelytyöskentely Helsingissä. Ensimmäisessä kokoontumisessa oli mukana 13 henkilöä eri puolelta Suomea. Osallistujissa oli sekä työmuodon vasta-alkajia kuin konkareita, monenlaisista organisaatioista.
 
Moni varmaan miettii, miksi nuorten tieto- ja neuvontatyötä pitää määritellä. Määrittelyä nuorten tieto- ja neuvontatyössä on tehty paljon ja vuosikymmenien ajan, niin Suomessa kuin Euroopassakin. Nyt on kuitenkin jälleen otollinen aika tarkistaa määrittelyjä toimintaympäristön muuttuessa. Toimintaympäristöön on tullut myös paljon uusia toimijoita sekä ammattiryhmiä, ja tämä seikka itsessään haastaa tekemään uusia määritelmiä. Uudet toimijat eivät myöskään kaikki tule nuorisotyön sektorilta, mikä tietysti asettaa myös monia kysymyksiä nuorten tieto- ja neuvontapalveluille sekä uusille toimijoille. Määrittelytyötä on myös monelta puolelta toivottu.
 
Päivän keskusteluissa ja pohdinnoissa nousi esille se kuinka haasteellista määrittely on. Olen samaa pohdintaa, kipuiluakin, huomannut yleisessä keskustelussa siitä mitä nuorisotyö on. Esitimme määrittelytyöskentelyssä samanlaisia kysymyksiä: Mitä on nuorten tieto- ja neuvontatyö? Ketkä tekevät nuorten tieto- ja neuvontatyötä? Mitkä ovat nuorten tieto- ja neuvontatyön toimintaympäristöt? Voiko nuorisotyöntekijä olla nuorten tieto- ja neuvontapalvelu? Voimmeko asettaa työlle ja palvelulle minimikriteerejä, vai onko suositus parempi?
 
Paljon hyviä kysymyksiä ja pohdintoja. Työ on siis käynnissä, seuraavat verkkokeskustelut ja palaverit sovittu. Listasimme myös käsitteet, joista lähdemme liikkeelle määrittelyssä? Seuraava ponnistus määrittelyn suhteen on Turussa MOODI17-tapahtuman yhteydessä. Keskustelut ja pohdinnat jatkuvat!
 
Terveisin, Mika
 
PS. Jos haluat olla mukana työskentelyssä, ota yhteyttä Jaanaan tai Mikaan Koordinaatissa.
 
Kuvassa ensimmäiseen tapaamiseen osallistuneet.