Blogi

Koordinaatin henkilökunta on paitsi liikkuvaista, myös pohtivaista sorttia. Vapaata ajatusten jakamista ja keskustelun herättämistä varten kirjoitamme viikoittain julkaistavaa blogia. Blogissa pohdimme omaa työtämme ja työrooliamme sekä avaamme hieman, millaisista asioista ja työtehtävistä arkemme koostuu. Kommenttikentässä on aina tilaa huomioille ja kysymyksille, joten osallistu rohkeasti!

Blogin kirjoittajat

Missä harjoittelija luuraa?

Ensimmäinen kuukausi Koordinaatin viestintäharjoittelijana on päättynyt. Edellisessä blogikirjoituksessani pohdiskelin sitä, miten kaikki osapuolet hyötyisivät harjoittelijan palkkaamisesta ja harjoittelu saataisiin onnistumaan odotetusti. Nyt ajattelin kertoa mitä tässä on tullut kuukauden aikana tehtyä – ja opittua. Jos siis haluat tietää mitä ne harjoittelijat oikein puuhaavat, niin jatka lukemista.
 
Täällä Oulu10:ssa eivät faksit surise, eivätkä printterit juurikaan laula. Nykyajan toimistot ovat pitkälti paperittomia, ja tiedonvaihto kulkee kätevimmin sähköpostilla ja pikaviestimien välityksellä. Edes toisten puhelimenkäyttö ei avokonttorissa ole ollut liian häiritsevää. Pääsääntöisesti täällä on rauhallista työskennellä, tosin ajankohtakin siihen vaikuttaa. Vakituisesta väestä suuri osa on siirtynyt tai siirtymässä kesälaitumille. 
 
Viestintäharjoittelijana tehtäviini kuuluu sosiaalisen median kanavien päivittämistä ja seurantaa, verkkosivujen ylläpitoa sekä erilaisten tekstien kirjoittamista ja editointia. Artikkelien työstäminen vaatii pitkäjänteisyyttä sekä kysyy keskittymistä. Kirjoittajalle työrauha on moottori, joka pitää koneen käynnissä. Jos perille aikoo päästä, on koneen hyrskytettävä. 
 
Toisaalta tekstiin syventyminen tuo ryhtiä päiviini, silppuisempien työtehtävien rinnalle. Kesäkuuhuni kuului myös raporttien, selvitysten ja toimintakertomusten lukemista. Tarkoitus on hyödyntää lukemaani kesän mittaan tulevissa kirjoituksissani. Ja onpa tässä työn alla vielä muutama tiedotekin. Hauskinta on kuitenkin tunne kuulumisesta työyhteisöön, ja näin ”lainalapsen” kengissä jopa palavereihin osallistuminen on ollut kiintoisaa. Koordinaatti on ehkä pieni työyhteisönä, mutta se liikkuu ja liikuttaa sitäkin laajemmissa kuvioissa, koska yhteistyöverkostot ovat Euroopan laajuisia. 
 
Pikkuhiljaa Koordinaatin rooli nuorten tieto- ja neuvontatyön asiantuntija- ja tukipalveluna on selkeytymässä minulle. Minulla ei ole aikaisempaa taustaa nuorisotyöstä, joten opittavaa on ollut muun muassa siitä, kuinka palvelut järjestäytyvät kansallisella kentällä. Koordinaatin työporukka on jaksanut kärsivällisesti vastata kysymyksiini nuorten tieto- ja neuvontatyön palveluverkostosta, eri tavalla järjestetyistä verkkopalveluista sekä tilastoinnista, kun olen yrittänyt hahmottaa kansallisen nuorisotyön ”Kuka kukin on”-kategorioita. Nöyrimmät kiitokset. 
 
Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiseen Suomessa ja laajemmin Euroopassa on ollut ilo tutustua. Koordinaatin tehtävät ovat toki kaikki tärkeitä, mutta jos valitsisin oman suosikkini, se olisi nuorten osallisuutta ja yhteiskunnallisia vaikutusmahdollisuuksia tukeva Nuortenideat.fi-palvelu, joka on osa oikeusministeriön demokratiapalveluita verkossa.
 
Harjoitteluni Koordinaatissa jatkuu elokuun loppuun. Ja vaikka heinäkuu on hiljainen, niin paljastuksena kerrottakoon, että syksyn kalenteri näyttää täydeltä. Useiden tapahtumien valmistelut ovat käynnissä. Pysykää kuulolla!
Harjoittelijan monipuolisiin työtehtäviin voi kuulua myös joutuminen muuttoavuksi.