Blogi

Koordinaatin henkilökunta on paitsi liikkuvaista, myös pohtivaista sorttia. Vapaata ajatusten jakamista ja keskustelun herättämistä varten kirjoitamme viikoittain julkaistavaa blogia. Blogissa pohdimme omaa työtämme ja työrooliamme sekä avaamme hieman, millaisista asioista ja työtehtävistä arkemme koostuu. Kommenttikentässä on aina tilaa huomioille ja kysymyksille, joten osallistu rohkeasti!

Blogin kirjoittajat

Löydä!

Kevään tietokirjauutuuksiin kuuluu Ari Haasion Löydä! : opas helppoon tiedonhakuun. Siihen tutustumista voi suositella kaikille nuorten tieto- ja neuvontatyön ammattilaisille.

Kirja on tarkoitettu meille kaikille, ihan jokaiselle, joka hakee tietoa arkeensa, työhön tai opiskeluun liittyen. Kirja antaa kokonaiskuvan erilaisista tiedonlähteistä ja tiedonhaun mahdollisuuksista. Se kattaa paljon muutakin kuin vain internetistä löytyvät lähteet. Internet-tiedonhaku on kuitenkin kirjassa keskeisessä asemassa. Kirjasta löytyy paljon hyviä käytännön vinkkejä, miten hakua voi tehostaa ja hakukoneista saada enemmän irti.

Kirjan lukeminen tarjoaa mahdollisuuden peilata omia tiedonhankinnan käytäntöjä. Tiedonhankinnassa toistetaan usein tuttuja ja totuttuja tapoja. Niiden tehokkuutta ja tarkoituksenmukaisuutta on kuitenkin välillä hyvä pysähtyä pohtimaan. Yhden tai kahden sanan summittaista heittämistä Googlen perushakuun ei vielä voi pitää määrätietoisena ja suunnitelmallisena tiedonhakuna.

Googlettamisesta on tullut jo melkeinpä synonyymi tiedonhaulle. Google tai mikään muukaan hakukone ei kuitenkaan tavoita kaikkea internetistä löytyvää informaatiota. Hakurobotit skannaavat verkon pintaa, mutta iso osa tiedosta on syvällä verkossa, hakukoneiden ulottumattomissa. Usein tieteellinen, ja muutoin laadukas tieto löytyy upotettuna erilaisiin tietokantoihin, joita hakukoneet eivät tavoita.

Välillä on hyvä muistuttaa itseä myös siitä, että kaikki tieto ei löydy netistä. Valtava määrä laadukasta tietoa julkaistaan esim. lehtiartikkeleina ja kirjoina, joita ei verkon kautta tavoita – ainakaan ilmaiseksi. Tästä syystä muistiorganisaatiot kuten kirjastot puoltavat edelleen paikkaansa. Haasiota lainatakseni: ”Verkon ulkopuolellakin on elämää – ja informaatiota!”

Hyvää pääsiäistä toivotellen,

Maria

Löydä! : opas helppoon tiedonhakuun / Ari Haasio. Helsinki: Avain, 2015. ISBN 978-952-304-051-9.