Ajankohtaista

Nuorten tieto- ja neuvontatyön tuoreimmat
uutiset ja ajankohtaiset asiat.

Yhdessä parempia - Hyviä käytäntöjä Euroopasta

Nuorten tieto- ja neuvontatyön eurooppalainen kattojärjestö ERYICA, eurooppalainen nuorisokorttijärjestö EYCA sekä eurooppalainen nuorisotiedotusjärjestö Eurodesk tuottivat viime vuonna yhdessä suosituksensa EU:n nuorisostrategiaan. Tämän yhteistyön jatkoksi julkaistiin myös Engage. Inform. Empower. A collection of best practice from the main European youth information and mobility networks -julkaisu, joka on tarkoitettu nuorten tieto- ja neuvontatyötä tekeville sekä nuorten liikkuvuutta edistäville tahoille.

Julkaisu esittelee nuorisotyön menetelmiä niin Suomesta, Kyprokselta, Turkista, Portugalista kuin Liettuastakin, unohtamatta kuitenkaan Euroopan suuria maita Ranskaa, Espanjaa ja Saksaa. Vihkonen nimensä mukaisesti on kokoelma parhaista käytännöistä. Sen tavoitteena on luoda silmäys eurooppalaisen nuorisotyön monimuotoisuuteen, monialaisuuteen ja luovuuteen.

Modernien digitaalisten työvälineiden käyttö sekä nonformaalit kasvatusmenetelmät paiskaavat kättä ja tarjoavat vetoapua nuorisotyön tavoitteessa lisätä nuorten osallisuutta ja aktiivista kansalaisuutta. Lisäksi huomattava osa vihkosessa esitellyistä käytännöistä liittyy eurooppalaisten nuorten liikkuvuutta edistävään toimintaan.

Parhaat käytännöt -julkaisu on eräänlainen vinkkipankki, joka tarjoaa inspiraatiota nuorisotyöntekijöiden arkeen. Yhtäältä se toimii myös tiedotteena kolmeen suureen eurooppalaiseen verkostoon kuuluvista toimijoista. Toisaalta tämä julkaisu on verkostojen pitkän yhteistyön voimannäyte ja sitoutumisen ilmaus koko eurooppalaiselle nuorisosektorille ja maanosalle, jossa kaikilla nuorilla tulisi olla yhdenvertainen oikeus saada tietoa.

Eurooppalaisilla toimijoilla on innovatiivisia ja innostavia tarinoita kerrottavanaan siitä, kuinka järjestöt ovat luoneet mahdollisuuksia nuorille, millaisten ratkaisujen avulla nuoria kannustetaan liikkuvuuteen sekä millaisia työkaluja ja käytäntöjä on kehitetty nuorisotiedotuksessa usein yhteistyössä eri toimijoiden kanssa, joko alueellisesti tai kansainvälisesti.

Yhteistyö onkin se varsinainen voima, joka pyöräyttää pyörät liikkeelle. Yhdessä olemme vahvempia ja jaettu osaaminen on vahvempaa osaamista. Tämä julkaisu kannustaa yhdessä kehittämiseen, ajatusten vaihtoon sekä olemassa olevien laajojen yhteistyöverkostojen vahvistamiseen ja hyödyntämiseen. Näin voimme yhdessä palvella eurooppalaisia nuoria paremmin.

Parhaat eurooppalaiset käytännöt − Muutama poiminta esitteestä:

Itse julkaisu on neliosainen. Ensimmäinen osa esittelee opiskeluun ja työntekoon liittyviä menetelmiä, toisessa osassa esitellään liikkuvuuteen ja sopeuttamiseen liittyviä käytäntöjä, kolmas kategoria on digitaalisista työkaluista ja neljännessä käydään läpi vertaistoiminnan ja kasvokkain tapahtuvan kohtaamisen malleja.

1. Volunteering and international civic service

Montpellierissä, Etelä-Ranskassa, järjestettiin marraskuussa 2016 vapaaehtoistyötä ja kansalaistoimintaa koskeva tiedotuspäivä, jonka koordinoi Regional Youth Information Centre (CRIJ) Montpellier/Eurodesk – France. Onnistunut tiedotuspäivä kokosi yhteen noin 200 nuorta ja lähes sata nuorisotiedotuksen ammattilaista. Tiedotuspäivä vastasi sekä nuorten että ammattilaisten tiedontarpeeseen, sillä kansainvälisten vapaaehtoistyön ohjelmien sekä paikallisten ja alueellisten kansalaistoiminnan muodot ovat kirjavia.

Missä onnistui:

 • Tilaisuus kokosi yhteen vapaaehtoiset sekä heitä lähettävät järjestöt
 • Vertaistiedottaminen nuorelta nuorelle mutta myös ammattilaiselta ammattilaiselle
 • Vahva yhteistyö paikallisten ja alueellisten toimijoiden kesken

Tutustu järjestäjän sivuihin: Regional Youth Information Centre (CRIJ)

2. Go Finland

Nuorten tieto- ja neuvontapalvelu JIBBO Seinäjoelta on kehittänyt Go Finland -pelin. Peli on suunniteltu erityisesti maahanmuuttajille ja turvapaikanhakijoille, ja pelin tarkoitus on tutustuttaa tulijoita suomalaisiin ja suomalaiseen kulttuuriin.

Missä onnistui:

 • Monistettava idea: taipuu helposti myös muihin maihin
 • Pelistä saisi hyvän projektin pelialasta kiinnostuneille nuorille, siitä voisi tehdä myös mobiilipelin
 • Maahanmuuttajanuoria osallistava

Tutustu selaimessa pelattavaan peliin JIBBOn nettisivuilla

3. AHA WhatsApp newsflash

AHA-nuorisotiedotuskeskus sijaitsee Liechtensteinissa. Heidän hyvä käytäntönsä oli valjastaa nuorten suosima pikaviestipalvelu WhatsApp nuorisotiedotuksen käyttöön paikallisesti. Ryhmän jäsenet saavat uusimmat uutiset, menovinkit ja tietoa mm. kesätöistä kätevästi suoraan puhelimeen.

Missä onnistui:

 • Ilmainen ja helppo toteuttaa kaikkialla
 • Nuori saa itse päättää haluaako saada tiedotteet
 • Vuorovaikutteinen kanava

Ohjeet käyttöönottoon AHAn nettisivuilla

4. Don’t risk it!

Don’t risk it! on seksuaaliterveyteen ja ehkäisyyn liittyvä vertaistiedottamishanke Andalusian alueella Etelä-Espanjassa. Projekti saa rahoituksensa Andalusian tasa-arvo- ja sosiaaliministeriöltä ja toimii yhteistyössä Punaisen ristin nuorisojaoston kanssa. Projektia koordinoi andalusialainen nuorisoinstituutti IAJ − Instituto Andaluz de la Juventud. Projektin tavoitteena on lisätä tietoisuutta sukupuolitaudeista sekä jakaa vinkkejä suojautumiseen.

Missä onnistui:

 • Ehkäisevää, ajankohtaista työtä nuorten terveyden hyväksi
 • Luottaa nuorilta nuorille vertaistiedottamiseen
 • Tavoittaa nuoret siellä, missä nuoret ovat

Lisätietoa IAJ:n sivuilla