Ajankohtaista

Nuorten tieto- ja neuvontatyön tuoreimmat
uutiset ja ajankohtaiset asiat.

Nuorten toimittajapäiviä vietettiin Seinäjoella

Nuorten toimittajapäivät 2017 kokosi yhteen reilut kaksikymmentä innokasta nuorten toimitusten jäsentä ja heidän ohjaajaansa ympäri Suomea. Tänä vuonna viikonloppua vietettiin Seinäjoella. Aloittelimme yhteistä viikonloppua rennossa ja kotoisassa nuorten ja nuorten aikuisten kohtaamispaikka JoJossa. Seuraavat päivät vietimme ammattikorkeakoulun tiloissa Framilla.

Toimittajapäivät koostuivat ammattilaisten puheenvuoroista ja erilaisista työpajoista. Puhujina olivat Petra Piitulainen Faktabaarista, Juha Vainio Ilkasta ja Pohjalaisesta sekä tubettaja Soikkuu. Aiheet käsittelivät lähdekriittisyyttä, valemedioita ja vihapuhetta sekä ammatikseen tubettamista. Työpajoissa pääsimme harjoittelemaan lähdekriittisyyttä ja faktantarkistusta sekä arvioimaan valemedioiden ja journalistien tuottamaa tekstiä.

Tämän vuoden toimittajapäivillä nuorten suosikiksi nousivat tubettaja Soikkuu ja Seinäjoen nuoriso- ja kulttuuribussi (”rokkibussi”), jossa nuoret pääsivät hengailemaan, pelailemaan ja kuuntelemaan musiikkia. Kritiikkiä saimme esityksissä käytetystä kielestä, jonka koettiin olevan aikuisille suunnattu sekä vähäisestä osallistamisesta. Nuoret olisivat toivoneet enemmän käytännön harjoituksia ja muilla tavoin osallistavia työpajoja. Toteutus ei valitettavasti aina vastaa sitä, mitä on tilattu, mutta aina voi oppia - niin järjestäjät, puhujat kuin osallistujatkin.

Ensi vuoden toimittajapäivien suunnittelu lähti heti käyntiin yhteisen keskustelun ja osallistujilta kerätyn palautteen perusteella. Ensi vuonna järjestämme sekä nuorten toimitusten ohjaajille tarkoitetun tapaamisen, että varsinaiset nuorten toimittajapäivät. Vahva ehdokas ensi vuoden paikkakunnaksi on Tornio ja teemaksi radio, jota Tornion Adapterissa paljon tehdään. Toivottavasti ensi vuoden toimittajapäivät osallistaa nuoria, auttaa heitä verkostoitumaan muiden toimitusten jäsenten kanssa, tuottaa nuorten tekemiä mediatuotoksia sekä tutustuttaa osallistujat paikkakuntaan ja alueen toimitukseen – nuorten toiveiden mukaisesti, tekemällä.